Гонтарева розповіла, як ростимуть економіка і доходи українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева розповіла, як ростимуть економіка і доходи українців

Казна та Політика
1608
ВВП України цього року виросте на 1,1%, а не на 2,4%, як ще донедавна очікували в НБУ. Про це сьогодні, 28 січня, повідомила голова Національного банку Валерія Гонтарева
За словами очільниці НБУ, новий перегляд прогнозу викликано уповільненням темпів росту ділової активності в Україні, а також погіршенням зовнішньої кон’юнктури – ціни на сировинних ринках падають, уповільнюється зростання світової економіки.
Негативно на Україну вплинули російське ембарго на ввезення українських товарів і обмеження транзиту через територію РФ.
Також до негативних трендів Нацбанк відносить девальвацію національних валют країн-торговельних партнерів і неспроможність реально спрогнозувати майбутні коливання курсів валют і цін.
Прогноз НБУ тепер майже збігається з розрахунками міжнародних фінансових установ. Світовий банк прогнозує, що ВВП України цього року збільшиться лише на 1%.
‘‘Зараз усі закладають у прогноз подальше падіння експорту, глибше, ніж очікувалося раніше. Очевидно, ціни на основну українську експортну продукцію не зростатимуть, а, цілком імовірно, навіть знижуватимуться’’, – пояснює аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Зменшення виручки від експорту призводитиме до скорочення притоку валюти в країну. Це, своєю чергою, вплине на решту макроекономічних показників, зокрема, на курс валюти й інфляцію. За прогнозами НБУ, у 2016 році інфляція складе 12% (43,3% за результатами 2015-го).
Нагадаємо, у держбюджет України на поточний рік прогноз зростання ВВП закладений на рівні 2%, інфляції – 12%, гривні – 24,4 грн/$.
Скорочення доходів від українського експорту неодмінно позначиться на доходах населення України та на споживчому попиті, а отже, й внутрішньому виробництві. Та все ж експерти вбачають у новому прогнозі НБУ й позитивні моменти.
‘‘Головне, що економіка буде зростати. Тому можна не говорити вже про подальше скорочення доходів громадян. Але ростимуть вони не такими швидкими темпами, як хотілося б’’, – каже головний економіст IK Dragon Capital Олена Білан.
Низький споживчий попит, як зазначають в НБУ, буде одним із чинників, які допоможуть утримати ріст цін на прогнозованому – 12% – рівні.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас