Все включено: Чи повинні українці платити за встановлення газового лічильника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все включено: Чи повинні українці платити за встановлення газового лічильника

Особисті фінанси
3188
У газові тарифи включено пункт, кошти з якого повинні йти на установку газових лічильників у квартирах, а субсидованим українцям вони взагалі повинні встановлюватися безкоштовно.
Про це розповіла експерт з питань енергетики та член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Марія Яковлєва.
За її словами, в тариф за газ для населення вже включено витрати на обслуговування обладнання, ці гроші повинні зберігатися у обслуговуючої компанії, і за ці кошти підприємство повинно встановлювати газові лічильники в квартирах без додаткових зборів з мешканців.
“На сьогоднішній день є частина в тарифі, через яку повинні акумулюватися гроші у транспортної організації і вона повинна на ці гроші встановлюватися безкоштовні лічильники”, – пояснила Яковлєва.
“А категоріям громадян, які субсидуються, лічильники повинні встановлюватися безкоштовно в будь-якому випадку”, – додала вона.
Однак, як заявила фахівець, існуюча система установки лічильників недосконала і в ній велика корупційна складова.
“Існуючі системи – непрозорі і неефективні. У рік встановлюється 200 тис. лічильників, і ніяк не можна проконтролювати, що встановлювалося безкоштовно, а що за гроші споживача”, – підкреслила експерт.
На її думку, щоб змінити цю ситуацію, держава повинна була взяти кошти і за три роки створити прозору державну програму: уряд взяв би гроші, закупив лічильники і встановив їх. Така простота системи просто виключила б корупційну складову.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас