УКБС: Нові критерії відбору банків для виплати зарплат бюджетникам і пенсій монополізують сферу розміщення бюджетних коштів на фінансовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Нові критерії відбору банків для виплати зарплат бюджетникам і пенсій монополізують сферу розміщення бюджетних коштів на фінансовому ринку

Казна та Політика
792
Асоціація “Український кредитно-банківський союз” вважає дискримінаційними нові критерії відбору Кабінетом Міністрів банків для виплати зарплат бюджетникам і пенсій.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації.
Так, уряд розробив нові вимоги до банків для обслуговування бюджетників.
Серед нових критеріїв відбору – розмір активів уповноваженого банку повинен становити від 1% активів всієї банківської системи.
Додатково банк повинен мати ОВДП у своєму портфелі на рівні 20% регулятивного капіталу.
На думку банкірів, це монополізує сферу розміщення бюджетних коштів на фінансовому ринку, що погіршує умови обслуговування банками населення і підприємств державного сектора.
УКБС зазначає, що нові критерії відбору в 4 рази звужують перелік уповноважених банків і виключають не тільки середні і малі українські банки, а й досить великі за розміром фінустанови.
Асоціація зазначає, що новим критеріям відповідають лише близько 10 банків (8%), серед них – три банки з державною власністю більше 75%, які визнаються уповноваженими на постійній основі.
“Таке рішення уряду відновлює державну монополію з бюджетних виплат і дискримінує фінустанови за формою власності”, – підкреслює УКБС.
Експерти УКБС зазначають, що основною умовою відбору банків має бути їх надійність, а не розмір активів, оскільки досвід показує, що проблемним може виявитися і банк з високою концентрацією активів (“Дельта”, “Надра” та інші).
Крім того, вимоги Кабміну про наявність в портфелі істотної частки ОВДП, по суті, стимулює банки на фінансування державних боргів замість відновлення кредитування суб’єктів економіки і створення умов для конкурентного обслуговування бюджетних виплат.
Одночасно, через рік набуде чинності ще одне нововведення, при якому 10% загальної кількості емітованих банком платіжних карт повинні належати державній багатоемітентній платіжній системі (НСМЕП), яка, як вважає УКБС, далека за зручністю і ефективністю від міжнародних платіжних систем.
Таким чином, на думку УКБС, держава займається своїми інтересами, а не громадян, які отримують бюджетні виплати.
Нагадаємо, раніше з ініціативи Міністерства фінансів Кабінет Міністрів посилив відбір банків для виплат зарплат працівникам бюджетних установ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас