Держбанки задумали пустити з молотка: Які будуть приватизувати в першу чергу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки задумали пустити з молотка: Які будуть приватизувати в першу чергу

Казна та Політика
4633
Державні банки хочуть пустити з молотка. Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева на форумі в Давосі.
Йдеться про Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк, основним акціонером яких є Мінфін.
Вітчизняні експерти позитивно сприйняли новину про майбутню приватизацію держбанків. «В Україні частка держбанків в активах платоспроможних банків зросла до 25%. При цьому вважається, що в країнах з ринковою економікою краще високу частку держбанків в системі не підтримувати», – говорить головний фінансовий аналітик РА «Експерт Рейтинг» Віталій Шапран.
При цьому він відзначає, що для держбанків у всьому світі властива корупція, вони, як правило, дуже вразливі до зміни влади в країні, а якість їх активів чутлива до політичних негараздів.
Приміром, за підсумками трьох кварталів 2015 року всі вони показали збиток. Ощадбанк закінчив цей період з мінусом в 5,4 млрд грн, а Укрексімбанк – 8,3 млрд грн. Менш збитковим виявився Укргазбанк з результатом «всього» мінус 180,7 млн ​​грн.
«За інформацією представників Мінфіну, в першу чергу процес продажу торкнеться найбільших державних банків – Укрексімбанк і Ощадбанк. Дана програма буде розрахована на найближчі 4-5 років (найбільш активного процесу) зі зниженням частки участі держави в цих організаціях (не менше ніж на 25%)», – сказав голова ради ГО «ЕйСіАй-Україна» Павло Козак.
Тобто про продаж 100% цих банків не йдеться. При цьому, за оцінкою Віталія Шапрана, найбільш підготовлений до продажу саме Укргазбанк, так як раніше він вже був приватним.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас