Голова Мінфіну допускає перегляд адміністрування ПДВ для аграріїв за підсумками I кв. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Мінфіну допускає перегляд адміністрування ПДВ для аграріїв за підсумками I кв.

Аграрний ринок
248
Міністр фінансів України Наталя Яресько прогнозує складнощі при адмініструванні податку на додану вартість (ПДВ) для підприємств аграрного сектора і допускає перегляд його законодавчих норм за підсумками першого кварталу 2016 року.
“Ми подивимося за підсумками першого кварталу, як функціонує цей спецрежим для аграріїв, тому що дійсно буде дуже складно його адмініструвати”, – сказала міністр журналістам.
Н.Яресько уточнила, що такий можливий перегляд цього спецрежиму не є вимогою Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Коментуючи питання заборгованості по переплаті податку на прибуток, яка, за даними Державної фіскальної служби, становить близько 24,5 млрд грн, міністр повідомила, що поки він залишається неврегульованим.
“На жаль, в бюджеті ми не знайшли (коштів для вирішення цього питання – ред.). Будемо і далі шукати можливості віддавати або відшкодовувати або збалансувати цю суму якнайшвидше. Але поки не маємо ресурсу”, – пояснила Н.Яресько, підкресливши , поставлена задача уникати накопичення нової подібної заборгованості.
Як повідомлялося, влада України в рамках співпраці з МВФ зобов’язалася з 2016 року перевести сільгосппідприємства, що залишали собі з 1999 року 100% ПДВ, на загальний режим оподаткування цим податком. Однак після протестів аграріїв Верховна Рада в наприкінці 2015 року схвалила компромісне рішення про пільговий режим переходу в 2016 році.
Згідно з прийнятими поправками до Податкового кодексу, в 2016 році для операцій із зерновими і технічними культурами 85% ПДВ буде сплачуватися до бюджету, 15% спрямовуватися на власні спецрахунки; для операцій з продукцією тваринництва (велика рогата худоба і молоко): 20% – сплата до бюджету, 80% – на власні спецрахунки; для операцій з іншого сільгосппродукцією: 50% – сплата до бюджету, а 50% – на власні спецрахунки.
Для реалізації відповідної норми для аграріїв було ініційовано відкриття трьох додаткових рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ, які вже діють. Для цього доопрацьовано програмне забезпечення електронного адміністрування ПДВ-рахунків для виробників сільгосппродукції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас