Обвал гривні: експерти пояснили стрибок курсу долара в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал гривні: експерти пояснили стрибок курсу долара в Україні

Казна та Політика
5325
З початку січня курс гривні до долара в Україні просів на 10% – до 25 грн/дол. На “чорному” ринку за один долар просять вже близько 28,5 грн, хоча ще в грудні на “чорному” ринку долар коштував в районі 25 грн, пише ТСН.
“Зараз немає такої паніки, ажіотажу, як це було рік тому, коли гривня була як гаряча картопля, яку хотіли швидко скинути і поміняти на тверду валюту. Тому що ті, хто набрався доларів по 35, по 40 грн, а потім долар впав до 21, вони дуже сильно обпеклися “, – відзначає фінансовий аналітик Роман Петров.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко ділить причини знецінення національної валюти на два фактори: об’єктивні і суб’єктивні. До першої категорії він відносить гальмування темпів світового економічного зростання, проблеми в Китаї та Латинській Америці.
“На жаль, Україна спеціалізується у своєму експорті на товарах з низьким рівнем доданої вартості. Мова йде про метали, хімію, зерно. Ця група товарів яка найбільш схильна до цінових коливань. Очевидно, що на три-п’ять років намітився тренд і очевидно, що ми постраждаємо, і вже страждаємо від того, що нам менше надходить доходів від експорту. Але це тільки одна об’єктивна причина “, – відзначає Устенко.
Ще одна причина, за його словами, – це банки, у тому числі російські. Устенко пояснює: “На тлі падіння рубля і гривні банки намагаються отримати якомога більше “твердої” валюти.”
Третя причина – обіцяний транш МВФ, за яким ніяк не домовляться. Минулого тижня на Міжнародному економічному форумі в швейцарському Давосі президент України Петро Порошенко домовлявся про допомогу з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. Після зустрічі їх оцінки переговорів не збіглися. Президент заявив, що досяг домовленостей, а глава МВФ хоче зустрітися.
“Ми зараз обговорюємо наш майбутній меморандум з МВФ. Ми досягли всіх домовленостей. З моєї точки зору, амбітна програма реформ допоможе Україні в 2016 році. І я дякую Крістін Лагард за це”, – сказав Порошенко.
“У нас була дуже хороша бесіда і сподіваюся, що вона допоможе продовження переговорів по меморандуму, над яким працюють наші команди. Якщо переговори пройдуть успішно, на що я сподіваюся, у нас буде ще одна зустріч, щоб завершити цей процес”, – підкреслила Лагард .
Віце-президент Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник не виключає, що затримка з грошима МВФ змусила владу запустити верстат, тому гривня девальвувала.
“Перше, ми очікували транш від МВФ наприкінці 2015 року. І ці кошти вже були закладені в бюджет. Транш не отримали. Швидше за все, було певне заміщення коштів – державними замість МВФ”, – припускає Колесник.
В НБУ раніше відзначали, що стрибок курсу долара був викликаний попитом на валюту, що накопичилося за свята. За словами заступника голови Нацбанку Олега Чурія, надлишковий попит на іноземну валюту спостерігається завжди, коли в Україні і США не збігаються вихідні дні.
“Для паніки немає жодних підстав”, – прокоментувала ситуацію на валютному ринку України глава НБУ Валерія Гонтарєва. Разом з тим, за словами голови Нацбанку України, на ринку “готівки” є ще додаткові фактори, які можуть впливати на курс.
“Насамперед, це паніка серед населення і панічний попит. Друге – це пропозиція надлишкової ліквідності, яка може бути за рахунок соціальних виплат, і по-третє, зараз був сезон, коли під час свят багато критичних розрахунків, це сезонний чинник”, – пояснила Гонтарєва.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас