Гарантій того, що банківська таємниця залишиться таємницею, немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантій того, що банківська таємниця залишиться таємницею, немає

Кредит&Депозит
1221
У Законі про внесення змін до Бюджетного кодексу України № 3629 з’явилася норма про право допуску до банківської таємниці громадян. Мається на увазі, що Міністерство фінансів та інші органи зможуть отримати повний і необмежений доступ до інформації, яка містить банківську таємницю, а також до персональних даних громадян «під час моніторингу пенсій, допомоги, пільг, субсидій, інших соціальних виплат» під час проведення контролю над виконанням бюджетного законодавства. Підписані президентом зміни коментує адвокат ЮФ «Ілляшев та партнери» Олександр Виговський.
Внесення зміни до ст. 62 закону України «Про банки та банківську діяльність» передбачають розширення переліку державних органів, яким і раніше надавалося право отримувати в банків інформацію, що містить банківську таємницю. Тепер таким правом буде наділено і центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, але тільки в межах бюджетного процесу, і лише з метою верифікації та перевірки достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітних плат, інших бюджетних виплат. Такому органу може бути надано інформацію про банківські рахунки, відкриті на ім’я зазначених осіб, а також членів їхніх сімей, операції та залишки коштів на цих рахунках.
Якщо порівнювати ці повноваження з правами інших органів, зазначених у ст. 62 цього закону, то вони чи не найширші (так, наприклад, органи прокуратури, поліції, Національного антикорупційного бюро та СБУ можуть вимагати лише інформацію про операції на рахунках конкретних юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців за конкретний проміжок часу).
Природно, гарантувати, що ця інформація буде використана виключно з метою верифікації (і не буде, наприклад, передаватися податковим органам, які самі на сьогодні можуть тільки запитувати інформацію про наявність банківських рахунків) навряд чи можливо. Застосування кримінальних санкцій, передбачених Кримінальним кодексом України за незаконне розголошення банківської таємниці, у цьому разі є вкрай малоймовірним.
Інституція банківської таємниці захищає інтереси клієнта банку, і, за загальним правилом, забороняє доступ третіх осіб (зокрема і держави, і державних органів) до конфіденційної інформації про клієнта банку і його операції. З іншого боку, у більшості країн на законодавчому рівні передбачено виняткові випадки й порядок такого доступу до банківської таємниці в інтересах держави.
Ефективність регулювання правовідносин у сфері банківської таємниці передбачає вичерпний перелік: а) відомостей, що підпадають під режим банківської таємниці, які можуть розкриватися за запитом конкретного державного органу; б) органів, які можуть гіпотетично звертатися з відповідними запитами до банківських установ; в) ситуацій, коли такі органи можуть звертатися з відповідними запитами; г) формальних вимог до самих запитів.
З одного боку, такі заходи мають забезпечити надходження соціальної допомоги за адресою тим, хто її дійсно потребує, дозволять уникнути виплат неправомірним одержувачам і знизити корупцію в системі пенсійного та соціального забезпечення. З іншого – Мінфін наділяють не притаманними йому повноваженнями, і водночас у надзвичайно широкому обсязі, що може призвести до серйозних зловживань.
Олександр Виговський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас