Банки поділили: хто куди? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки поділили: хто куди?

Кредит&Депозит
1843
Ось і настав новий фінансовий рік, який, як обіцяла голова Національного банку Валерія Гонтарєва буде легше, ніж минулий. У першу чергу, рік буде легшим для самого Національного банку, який вже встиг порадувати новинами щодо нового розподілу банків на групи за новим критеріям.
Відтепер існуватиме 4 групи, куди увійдуть фінансові установи, що відносяться до різної фінансової категорії. Раніше банки ділилися виключно за розміром активів.
“Відповідно до нових критеріїв, передбачені такі групи: банки з державною часткою (в яких держава володіє часткою більше 75%), банки іноземних банківських груп (банки, власниками контрольних пакетів акцій у яких є іноземні банківські установи), група I (банки, частка активів яких більше 0,5% активів банківської системи), група ІІ (банки, частка активів яких менше 0,5% активів банківської системи) “, – повідомляється на сайті регулятора.
У групу банків з державною часткою, увійшли 7 фінустанов – “Ощадбанк”, “Укрексімбанк”, “Укргазбанк”, “Родовід Банк”, “Розрахунковий Центр”, “Держзембанк”, “УБРР”. У групу банків іноземних банківських груп увійшли 19 банків – “Промінвестбанк”, “Райффайзен Банк Аваль”, “Сбербанк Росії”, “Укрсоцбанк”, “Укрсиббанк”, “ВТБ банк”, “Креді Агріколь”, “ОТП банк”, “Сітібанк”,“ІНГ Банк Україна”,“Кредобанк”,“Правекс-Банк”,“ВіЕс Банк”,“БМ БАНК”,“Піреус банк МКБ”,“Марфін Банк”,“Кредит Європа”,“Дойче Банк ДБУ”, “СЕБ Корпоративний”.
У 1 групу банків увійшли 13 фінустанов – “ПриватБанк”, “Альфа-Банк”, ПУМБ, банк “Південний”, “Хрещатик”, “Мегабанк”, “Кредит Дніпро”, “Прокредит”, “Фідобанк”, “Універсал Банк” , “Платинум Банк”, “Схід”, “Діамант”. У другу групу банків увійшли 78 фінустанов.
Після оприлюднення нових критеріїв поділу банків на групи були опрацьовані питання практичного застосування таких підходів з користувачами статистичної звітності. З урахуванням пропозицій НБУ ухвалив рішення розширити критерії таким чином, щоб групування банків більшою мірою відображало джерела походження капіталу і введену в групі структуру системи корпоративного управління.
Згідно з новими критеріями, до групи “Банки іноземних банківських груп” відносяться фінустанови, контрольні пакети акцій яких належать іноземним банкам або іноземним фінансово-банківським групам, у власності яких знаходиться контрольний пакет акцій як мінімум ще однієї банківської установи.
У прес-службі Національного банку узагальнено пояснили, що така класифікація відповідає світовій практиці. І поділ банків на групи ніяк не впливає на ринок – поділ є лише способом подачі інформації про фінансові установи і їх власників.
“Національний банк розкрив структуру власності, чого ніколи раніше не робилося. На підставі цієї інформації НБУ здійснив градацію банків за структурою власності. Фактично регулятор розділив банки за походженням капіталу: на держбанки, банки з іноземними активами і т.і. Те, що це сталося на початку року є абсолютно закономірним, адже зараз починається новий фінансовий рік”, – вважає Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.
Впровадження нових правил – питання часу
Новий розподіл банків на групи відбувся відповідно до вимог оптимізації та ефективного розподілу наглядових функцій між окремими працівниками та підрозділами Нацбанку. Справа в тому, що згідно класифікації банків, яка діяла до цього (за обсягом активів), до однієї і тієї ж групи банків потрапляли фінансові установи, які мали свої особливості корпоративного управління, яка залежала від категорії власників (акціонерів) банків, ринків, на яких банки працюють, пріоритетних банківських операцій в їх діяльності, залежно від материнських структур тощо.
“Тобто, виникала ситуація, при якій окремі кластери банків у відповідності зі специфікою їх діяльності, потрапляли до різних груп, що при існуючій організаційній структурі органів банківського нагляду НБУ, значно знижували ефективність проведення наглядових функцій. Таким чином, впровадження нових правил сегментації банків було лише питанням часу “, – розповіла Олена Домуз, директор з ризиків Банку Кредит Дніпро.
Загалом, тепер Національному банку буде легше аналізувати роботу банків для визначення загальних тенденцій банківської системи в цілому.
“Слід підкреслити, що така класифікація ніяк не впливає на вимоги до діяльності банків. Нацбанк щорічно визначає групи та перелік банків, що входять в них “, – повідомила прес-служба регулятора.
Ділили, прирівняли
У вересні 2015 Національний банк офіційно заявив про кластеризацію банків з метою оптимізації наглядових функцій. При цьому, було офіційно зазначено про існування наступних з них: банки 1 та 2 груп мають бути розподілені на державні, великі приватні банки і банки, які належать міжнародним групам. Новий розподіл на групи абсолютно ніяк не впливає на зазначений принцип кластеризації, оскільки за своєю суттю, НБУ прирівняв зазначені кластери в нові групи.
“Що стосується банків 3-4 груп, то НБУ вказував, що їх поділ на кластери відбуватися за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику та характеру здійснюваних операцій. Однак, інформація про незалежність банку до таких кластерам залишається банківською таємницею. Зараз, маючи інформацію про можливі назви кластерів, банки можуть використовувати всю наявну інформацію для самостійної їх сегментації. При цьому, ми не можемо гарантувати 100% попадання в розподіл, використовуване НБУ”, – пояснила Олена Домуз.
Це банкам цікаво
“В цілому, такий поділ для банків уже давно склався, оскільки кожен банк проводить оцінку банків з якими працює і, при цьому використовуються як економічні показники банку, так і його репутація на ринку. Економічна та політична ситуації вже визначила банки, які виконують умови роботи, а хто ні”, – заявила Олена Коробкова.
Після поділу окремих груп і кластерів банків наступним кроком може стати індивідуалізація підходів до оцінки фінансових установ виходячи з особливостей їх діяльності.
“У такому випадку, це значно полегшить взаємодію банків з наглядовими органами. В іншому випадку, значних позитивних змін не передбачається “, – вважає Олена Домуз.
Нагадаємо, що відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем вже прийняв, 31 грудня 2015 року. Так що, новий рік – нові правила.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас