Екс-голову ватиканського казначейства виправдано у справі про незаконне ввезення в Італію 20 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-голову ватиканського казначейства виправдано у справі про незаконне ввезення в Італію 20 млн євро

Кримінал
179
Екс-глава казначейства Інституту релігійних справ (ІРД, він же Банк Ватикану) монсеньйор Нунцій Скарано був виправданий за підсумками розгляду справи про сприяння в ухиленні від сплати податків і спробі незаконно ввезти до Італії велику суму грошей.
Разом з тим суд в Римі визнав його винним у наклепі на інших фігурантів справи і засудив його до двох років тюремного ув’язнення умовно.
Наприкінці червня 2013 року італійська поліція заарештувала похилого священика, якого прозвали “Монсеньйор Чинквеченто” (від італ. Cinquecento – п’ятсот), тому що він вважав за краще розплачуватися новенькими купюрами номіналом 500 євро. Ватикан заморозив його особисті активи у розмірі 2,2 млн євро.
Н.Скарано звинуватили в шахрайстві і корупції: разом з колишнім секретним агентом і фінансовим брокером він намагався вивезти з Швейцарії до Італії близько 20 млн євро на приватному літаку, щоб допомогти родині неаполітанських судновласників в ухиленні від сплати податків.
Передбачалося, що Н.Скарано використовував Банк Ватикану, щоб відмивати гроші мафії, провідною справи через кілька легальних компаній на півдні Італії, в тому числі в Неаполі та околицях. Справа Н.Скарано стало надбанням громадськості в складних для Ватикану умовах – в лютому 2013 року Святий престол зіткнувся з першої добровільною відставкою папи Римського за 700 років.
Розгляд звинувачень Н.Скарано у відмиванні грошей триває. Прелат наполягає на своїй невинності.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас