Україна тимчасово зняла обмеження на білоруську продукцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна тимчасово зняла обмеження на білоруську продукцію

Казна та Політика
1042
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) 13 січня вирішила призупинити до 1 травня 2016 рішення про введення Україною спеціального мита в розмірі 39,2% митної вартості товару по імпорту в країну ряду товарів походженням з Республіки Білорусь, повідомляється в офіційному оголошенні в газеті “Урядовий кур’єр” у п’ятницю.
“Комісія розглянула подані Міністерством економічного розвитку і торгівлі України матеріали про результати проведення консультацій з компетентними органами Республіки Білорусь, метою яких було врегулювання спірної ситуації, а також позицію суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності кондитерської та пивоварної галузей, які були ініціаторами проведення розслідування”, – пояснює МКМТ своє рішення.
Як повідомлялося, комісія 13 листопада 2015 року вирішила ввести з 20 січня 2016 року адекватні заходи у вигляді 39,2% спецмита у відповідь на дискримінаційні та недружні дії з боку Білорусі проти українських підприємств кондитерської і пивоварної галузей.
Передбачалося, що спеціальне мито буде застосовуватися з моменту набрання чинності рішенням МКМТ і до встановлення факту припинення Білоруссю дискримінаційних і недружніх дій щодо України. Ввести спецмито планувалося на молочні продукти, оселедець, ікру риб (крім осетрових), кондитерські вироби і шоколад, пиво, горілку, харчову сіль, а також косметичні препарати та миючі засоби, бутлі, пляшки і фляги (до 2 л) з пластмаси, шини і покришки, паперові серветки, лляні та бавовняні тканини, кухонну секційні меблі, лампи розжарювання. Крім того його дію передбачалося поширити на морозильні камери і холодильники, трактора для сільськогосподарських робіт, колеса і ходові частини.
Перед цим Білорусь з 27 серпня 2015 року ввела обов’язкову державну санітарно-гігієнічну експертизу української продукції, що паралізувало її експорт.
Україна в 2014 році була готова ввести 60,05%-е мито на білоруське пиво, гумові шини і низку комплектуючих для холодильного обладнання. Причиною такого кроку стало введення 16 травня 2014 року Радою міністрів Республіки Білорусь ліцензування пива, окремих видів макаронних, а також кондитерських виробів і сировини для їх виробництва з-за меж території Митного союзу.
Пізніше Україна призупинила санкції щодо білоруських товарів у відповідь на зняття обмежень доступу українських товарів до Білорусі.
За матеріалами:
Урядовий кур’єр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас