Експерти пророкують поганий урожай в Україні: Як це вплине на ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пророкують поганий урожай в Україні: Як це вплине на ціни

Аграрний ринок
4766
За прогнозами експертів, нормально перезимувати можуть лише близько 50% посівів. Причина – суха осінь і перепади температури взимку.
«Ми засіяли все, що збиралися. Але сіяли в суху землю, і пшениця зійшла тільки в листопаді, а їй потрібно 40 днів, щоб набрати силу для зимівлі. Зараз паростки в тій фазі, що до морозів не стійкі. У нас морози були і до 20 градусів за три дні. Картина дуже поганенька, урожай навряд чи буде більше половини того, що раніше. Ще й не ясно, якою буде зима далі», – каже фермер із Запорізької області Олександр Шевченко.
За словами кандидата сільгоспнаук Олександра Бовсунівського, через суху осінь довелося зрушити терміни засіву.
«Нормально зійшли 50% площ, інші 50% зійшли пізно – наприкінці листопада – грудні. Це означає, що рослини дуже чутливі до перепадів температури. Вже була смуга холоду нижче -19 ° С, частина посівів могла загинути, очікуються ще дві з різкими перепадами від плюса, коли тане сніг, в сильний мінус. Можемо втратити до 1,5 млн га», – розповідає Олександр Бовсунівський.
Втім, за його словами, зростання цін на хліб і тим більше його дефіциту бути не повинно.
«Навіть якщо у нас залишиться 5 млн га пшениці з 8 млн га, ми зберемо не менш 15 млн тонн. На хліб Україні потрібні 7 млн, так що він дорожчати не повинен. Але важливо зараз не розтрачувати ті запаси, які у нас йдуть на експорт – вони можуть стати в нагоді на внутрішньому ринку», – говорить Олександр Бовсунівський.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас