Данія: замість готівки - технології — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данія: замість готівки - технології

Фінтех і Картки
619
Безготівкові платежі дуже поширені в Данії. Жителі країни оплачують картками не лише великі покупки, а й навіть хот-доги у вуличних торговців.
Для відповіді на запитання, коли вони востаннє платили готівкою, більшості перехожих доводиться замислитись. “Це так легко – платити карткою”, – говорить жінка біля прилавка з хот-догами. “У мене взагалі-то більше немає готівки”, – додає чоловік. Проблеми через це у нього виникають хіба з пожертвами: “Адже в мене більше немає дрібних грошей для скриньки з пожертвами”.
Для інших країн – фантастика
Та більшість данців, здається, не хвилює, що банки точно знають, що, хто і коли купив: “Треба довіряти банкам і відстежувати процес”, – вважає інший перехожий, якого DW запитала про цю проблему. Будь-яка система так чи інакше недосконала, однак безготівкові розрахунки мають чимало переваг, додає співрозмовник. Такої ж думки дотримується і продавець хот-догів Андреас Сігсгаард: “Коли наприкінці дня ми робимо ревізію каси, доводиться перераховувати менше грошей, це вже легше, та й прорахунки трапляються рідше”. Крім того, це й безпечніше, додає вуличний продавець, коли у тебе при собі немає великої кількості готівки.
Цифрова торгівля
І данці беруть в цьому участь. Уже третина жителів країни встановила на мобільних телефонах додаток MobilePay і користується ним. Найчастіше його використовують для приватних грошових розрахунків: зі смартфона на смартфон перекидаються гроші між друзями – так сплачують дрібні борги. Оплата торговцям через MobilePay – вже звична й на блошиних ринках.
Обіг готівки різко скоротився
Однак голова Центробанку Данії Гуго Фрей Єнсен воліє не називати конкретної дати, коли це могло би статися: “Ми зобов’язані забезпечити наявність такої кількості готівки, якої потребує суспільство та бізнес, і ми це робимо”. З іншого боку, він вважає важливим “мати ефективну та безпечну платіжну систему”. Для такої маленької країни, як Данія, важливо скоротити витрати і прискорити впровадження цифрових технологій, додав голова Центробанку.
Продавець хот-догів у копенгагенському середмісті також сподівається невдовзі приймати гроші за свій товар через мобільні платежі. Але невеличку касу для готівки все ж планує залишити – для туристів.
Крістіна Редер, Ганна Бєднова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас