У Києві шахраї відібрали у ірландця фірму, за яку він заплатив 7 млн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві шахраї відібрали у ірландця фірму, за яку він заплатив 7 млн доларів

Кримінал
3086
Шевченківським управлінням столичної поліції розслідується кримінальне провадження по заволодінню корпоративними правами та майном товариства, на балансі якого знаходяться приміщення в Києві загальною площею майже 9000 квадратних метрів.
Слідчі поліції встановили, що 47-річний киянин, будучи головою наглядової ради акціонерного товариства “А”, придумав і організував злочинну схему заволодіння коштами у великих розмірах. Чоловік створив товариство з обмеженою відповідальністю “К”, до діяльності якого юридично не мав ніякого відношення, проте керівником і працівниками цієї фірми були контрольовані ним люди. Отже, продала ТОВ складські приміщення, що належать йому як основному акціонерові підприємства “А”.
Після цього почав підшукувати покупця для продажу ТОВ “К”. У результаті його пропозицією зацікавився іноземний інвестор. Щоб володіти цією фірмою, ірландець перерахував директору товариства з обмеженою відповідальністю 7 млн доларів США. Керівник ТОВ в свою чергу передала покупцеві свої корпоративні права, печатку, установчі документи і приміщення, які були на балансі.
Відразу після підписання договору про купівлю-продаж товариства з іноземним інвестором та перерахування коштів, а це – 7 млн доларів США, аферисти підробили протокол загальних зборів ТОВ “К”. І в результаті власником корпоративних прав стала інша людина. Завдяки фіктивному протоколу, підписаному “заднім” числом, на момент угоди ТОВ не мало права здійснювати операцію купівлі-продажу, а керівник (продавець) давно був переобраний. Рішення суду, до якого звернувся “новий” псевдо власник фірми, дозволило позбавити іноземного покупця всіх прав на це підприємство.
У результаті всі інші договори, висновки, рішення, які базувалися на рішенні суду першої інстанції, були переглянуті. І правоохоронці змогли юридично довести шахрайські дії аферистів, які, до слова, поки триває судова тяганина, продовжують використовувати незаконно отримані приміщення і отримувати прибуток, здаючи їх в оренду. Більше того, за розповіддю представника потерпілого, шахраї, не бажаючи програти ряд господарських судів, пред’являли свідоцтво про смерть іноземця. Тому чоловік змушений приїжджати в Україну і свідчити в консульстві і в судових інстанціях той факт, що він живий.
Двом фігурантам кримінального провадження – чоловікові і його дружині – оголошено про підозру у вчиненні шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах групою осіб (стаття 190 Кримінального кодексу України).
Після проведення санкціонованого обшуку в їхньому будинку слідчі поліції отримали ряд підтверджуючих речових доказів їх злочинної діяльності.
Правоохоронці докладають максимум зусиль, щоб дослідити складну злочинну схему та притягнути винних до відповідальності. Кримінальні злочини, передбачені ч. 3 і ч. 4 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, караються позбавленням волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.
Зараз у рамках досудового розслідування поліцейські ретельно вивчають зібрані матеріали, а також встановлюють інших осіб, причетних до шахрайської операції, щоб дати правову оцінку діям кожного учасника злочинної групи.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас