В Україні запроваджується нова форма майнової декларації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запроваджується нова форма майнової декларації

Казна та Політика
15627
З 1 січня 2016 року введено нову форму декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року, передає прес-служба Державної фіскальної служби.
“Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднана звітність по податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Враховуючи це, за результатами 2015 фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається”, – зазначає відомство.
Наголошується, що для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість програм – з 7 до 4. Тепер додатки заповнюються тільки при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:
отриманні доходів від двох і більше податкових агентів, у випадках, передбачених Податковим кодексом;
операціях з інвестиційними активами;
отримання іноземних доходів;
визначення оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької і незалежної професійної діяльності.
Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалася в додатках, відображається у самій декларації. Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається у декларації.
ДФС повідомляє, що фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку, раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів з понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють тільки декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат і суму податку до повернення.
Відомості про відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в додатку без заповнення додатка і списку відчуженого майна. Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду), також без заповнення додатка відображається в декларації.
Крім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох і більше податкових агентів у випадках, передбачених законодавством, виникає від’ємне значення, то такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб до повернення з бюджету.
Одним із нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, що провадить незалежну професійну діяльність, або підприємець, який перебуває на загальній системі.
Нагадаємо, Єдиний державний реєстр декларацій державних службовців запрацює на початку 2016 року, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас