Мінфін України в січні планує відновити розміщення ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України в січні планує відновити розміщення ОВДП

Фондовий ринок
230
Міністерство фінансів України, яке останній раз виходило на первинний ринок облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у липні 2015 року, запланувало на січень 2016 року проведення трьох аукціонів з розміщення гривневих ОВДП і одного – валютних.
Згідно з графіком, оприлюдненим Мінфіном у четвер, аукціони традиційно проходитимуть по вівторках: зокрема, 12 січня планується продаж річних гривневих паперів, 19 січня – трирічних гривневих і півторарічних валютних, а 26 січня – півторарічних гривневих.
На лютий заплановано п’ять аукціонів: 2 лютого – трирічних гривневих ОВДП і дворічних валютних, а в наступні вівторки – річних, півтора- і дворічних ОВДП.
У березні Мінфін має намір також провести чотири аукціони по пропозиції тих же, що і в лютому, гривневих паперів, а півторарічні валютні виставити на аукціоні 22 березня.
Як повідомлялося, Мінфін 23 червня відновив після тримісячної перерви первинне розміщення ОВДП та залучив $140,03 млн на 12 місяців за середньозваженою ставкою 8,66% річних. Експерти пов’язували припинення первинних продажів держоблігацій з тим, що Україна в березні отримала перший транш кредиту МВФ за програмою EFF у розмірі $5 млрд, в кінці травня – $1 млрд від розміщення єврооблігацій під гарантії США.
Аукціони в червні-липні були малорезультативними, зокрема, гривневі папери розмістити не вдалося, а річні валютні папери були продані на двох аукціонах на загальну суму $345 млн за ставками до 8,75-8,85% річних.
У наступні місяці первинна пропозиція була відсутня, в тому числі у зв’язку з рекордно високими залишками на рахунках Держказначейства, які Мінфін пояснював надплановими надходженнями у зв’язку з девальвацією гривні і високою інфляцією, а також необхідністю накопичити до осені 25 млрд грн для субсидій населенню у зв’язку з підвищенням енерготарифів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас