З 1 січня українців можуть залишити без важливих пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 січня українців можуть залишити без важливих пільг

Особисті фінанси
5373
З 1 січня ряд категорій громадян, які отримують допомогу від держави, чекає сюрприз – пільги на проїзд можуть бути не профінансовані, пише “РБК-Україна”.
Міністр соцполітики Павло Розенко погодився з “нестандартністю ситуації, що виникла” з фінансуванням пільгового проїзду, коли і в бюджеті грошей не передбачено, і право місцевих органам остаточно не передано.
В останніх є таке право, але здійснювати його місцева влада може за бажанням, нагадав перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.
“Протягом 1-2 місяців ми спільно вирішимо це питання. Частково пільгових проїзд буде в компетенції місцевих органів, – запевнив Розенко. – Логіка спочатку у нас була проста. Ми не просто передавали місцевим органам влади фінансування. Ми говорили про те, що система пільг на проїзд повинна встановлюватися на місцях. Але ця логіка не була підтримана, і строчка в держбюджеті випала “.
Також істотно можуть бути скорочені виплати держдопомоги на дитину, якщо місце проживання батьків невідоме, або якщо вони ухиляються від сплати аліментів. Насамперед, держава буде враховувати матеріальний стан сім’ї, де виховується дитина, а розмір допомоги визначатиметься Кабміном.
Про зниження обсягу виплат також варто говорити і для матерів одиначок або малозабезпечених сімей. Розмір допомоги в даному випадку буде дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму (ПМ) для дитини відповідного віку та середньомісячним доходом сім’ї в розрахунку на 1 особу за попередні півроку.
Наприклад, якщо мати-одиначка виховує дитину до 6 років і має дохід в трохи більше 2,5 тис гривень, претендувати на допомогу від держави вона не зможе. До змін законодавство передбачало, що розмір допомоги на дітей не повинен бути нижче, ніж 30% від ПМ. Ця норма скасована.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас