Турбулентність і мляве зростання: експерт дав економічний прогноз на 2016 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турбулентність і мляве зростання: експерт дав економічний прогноз на 2016 рік

Казна та Політика
487
Українська економіка за підсумками року, що минає 2015 залишається в розхитаному стані, але в разі успішного проведення реформ, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату в країні, незначне економічне зростання в Україні можливе вже з другої половини 2016 року. Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
“У 2016 році у нас є всі шанси перебувати в зоні турбулентності до червня. При цьому, якщо будуть створені сприятливі умови, то після цього періоду українська економіка може почати показувати зростання. Це вже не буде падіння – це буде слабке, уповільнене зростання”, – сказав експерт.
Устенко вважає, що в 2016 році зростання української економіки складе порядку 1-2%. Також наступного року можна чекати зниження ціни на енергоресурси та зменшення інфляції, яка в середньому складе близько 20%.
“Все ще занадто багато, але все ж краще, ніж в 2015-му, коли вона склала 49,2%”, – сказав він.
Однак, за словами експерта, для цього необхідно провести ряд найважливіших трансформацій. Йдеться, насамперед, про ті ініціативи та реформи, які можуть бути проведені в наступному році з метою поліпшення бізнес-клімату. Наприклад, судова реформа, реальна ліберальна податкова реформа і боротьба з корупцією.
Основним драйвером зростання в наступному році, на думку Устенка, може стати агропромисловий сектор. “Торік частка сільського господарства в структурі реального сектора економіки значно збільшилася і, незважаючи на негативні моменти в Податковому кодексі, сільське господарство може зіграти роль так званої подушки безпеки і драйвера української економіки”, – зазначив він.
При цьому експерт вважає, що у зв’язку зі зміною ринків збуту, яке прогнозується найближчим часом, хороший потенціал мають експортні групи товарів, зокрема металургія. Крім того, в найближчі роки можливе зростання в секторі автомобілебудування.
Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує падіння економіки нашої країни за підсумками 2015 на 9% і зростання на 2% в 2016 році. Прогноз інфляції МВФ збігається з очікуваннями уряду – на рівні 45,8% за підсумками 2015 року та 12% за підсумками 2016 року.
Більш песимістичний в своїх прогнозах Світовий банк, який вважає, що економіка в 2015 році покаже падіння на 12%, а в 2016 році зростання не зможе перевищити 1%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас