Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
860
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: протягом дня на російському ринку відбувалося підвищення котирувань.
На фініші сесії в РТС котирування Юкоса підвищилися на 2.78% - до $11.46, ціна на акції РАО "ЄЕС Росії" виросла на 2.27% - до $0.2747, котирування Лукойла підвищилися на 1.24% і склали $17.94, акції Сургутнафтогазу подорожчали на 2.94% - до $0.3855. Лідером підвищення стали папери Мосенерго - ціна на них виросла за підсумками торгів на 9.04% до $0.0627.
До вечора значення зведеного індексу РТС підвищилося на 1.93% у порівнянні з попереднім закриттям - до 452.45 пункту.
Обсяг торгів на класичному ринку акцій склав $21.61 млн.
Як нам здалося, торги на російському ринку вчора проходили досить в'яло. Мабуть, ринок РФ заспокоївся після недавнього нервування, і котирування плавно рушили нагору без яких-небудь різких коливань. За нашими даним, визначений локальний попит спостерігався 24 липня в паперах Мосенерго і Ростелекома, інші акції росли досить рівномірно.
Резюмуємо. У четвер російський фондовий ринок, по суті, зневажив фактором, що раніше двигали котирування, у виді конфлікту навколо нафтової компанії ЮКОС і відновив ріст. Дротики в дозволі ситуації, що виникли в зв'язку з нафтовою компанією, схоже, провокують учасників торгів на короткострокову гру, кінцева мета якої поки не ясна. Тим часом, новинне тло залишається суперечливим і сконцентроване воно винятково навколо Юкоса.
З одного боку, прем'єр-міністр М. Касьянов підкреслив сьогодні, що нападки на нафтову компанію негативно позначаться на іміджі всієї країни, а глава Юкоса М. Ходорковський не виключив подальших слідчих дій у відношенні компанії. З іншого, і ЮКОС і Сибнафта підтвердили, що процес об'єднання продовжується і буде закінчений, як раніше планувалося. На цьому тлі ринок акцій виріс сьогодні на 1,9% по індексі РТС, що ледь перевищив оцінку 450 пунктів. Обороти залишаються на середньому рівні – $21,6 млн. Лідерами торгів стали папери Мосенерго, що додали 9,0% у РТС на стратегічній покупці. Інші емітенти подорожчали в межах 3%. Серед «нефтянки» висхідний рух очолили папери Юкоса і Сургутнафтогазу. При цьому в другій половині дня розгорнулися нагору акції Норильского Нікелю, піднявшись за підсумками торгів у РТС на 2,7%. Відігравши ранкове зниження 2-х процентним плюсом закрився Газпром. У свою чергу, на ММВБ виділяється підйом котирувань Ростелекома на 3,5%.
Україна.
У четвер, 24 липня на торгах у ПФТС нічого несподіваного не відбулося. Все так само придушували своєю активністю корпоративні облігації (Аркада-Фонд узяла 6 057 280 грн., ТОВ «Обласна аптечна холдингова компанія» - 51 269 грн. Серед акцій відзначимо АБ Південний (39 800 грн.) і єдину «фішку» Центренерго (33 480). Остання подорожчала до 1.24 грн. за акцію. Це і дало привід індексу ПФТС ледве піднятися, він завершив сесію на рівні 59.01 пункту. Денний оборот склав 6 194 879 грн.
А зараз п'ятничні читання.
Здається, надії і сподівання різноманітних експертів «від фондів» на те, що зляканий прокурорським (читай, кремлівським) «наїздом» на ЮКОС іноземний інвестор залишить «негостинний» російський ринок і в масовому порядку рушить південніше, в Україну, бриньчачи дріб'язком і шарудячи великими купюрами інвестицій, не виправдалися. Позбавлені «свіжої» нерезидентської підтримки, наші фонди міцно зажурилися. Але ж недавно неабиякий ріст інтересу закордонних «богатеньких буратин» до сектора ЕНЕРГО обіцяв райдужні перспективи і «конкретні» дивіденди. Нагадаємо, винятково завдяки ренесансу «Дніпроенерго», «Центренерго» і «Західенерго» індекс ПФТС таки відродився з попелу і пробив ростом рівень 60 пунктів, чого не спостерігалося з літа 2000 року... На жаль, травневі заявки на покупку ЕНЕРГО від нерезидентів були скромними, а інвестор, що залишив Москву, десь загубився в шляху.
З цієї причини індекс ПФТС за останній тиждень упав з рівня 60.19 до 59.01 пункту. Думаю, відкіт був би ще масштабніше, якби не спорадичні угоди з паперами «трубної фішки», Нижньодніпровського трубопрокатного з-ду(НТЗ), у міру сил і можливостей підтримуючого ринок, так остання угода з Центренерго. Думаю, мінорний настрій на ринку пов'язаний і з вітчизняною «нефтянкою». Ціна паперів Укрнафти останнім часом упала «нижче плінтуса» (до 17.65 грн. за акцію), грозячи «відрахуванням» її зі списку «блакитних фішок», а компанія Foyil securities радила інвесторам рятуватися від цих паперів. Натурально, можна піднапружитися і зв'язати цю тенденцію зі скандалом у Юкосі, однак масштаби нерозмірні, та й причина упадка Укрнафти криється в згідному рівні менеджменту підприємства. Відкоту в міру сил і можливостей «допомогли» незначні зниження цін на акції Стиролу(-2.2%), Західенерго(-2.24%) і важкоуявне п'ятикратне падіння цін на Київенерго. Папери Дніпроенерго, і НТЗ якими за тиждень наторгували 0.84 і 0.16 млн. грн. відповідно, у ціні не змінилися.
Особливо відзначимо малопомітну (24 тис. грн.) угоду з акціями Рівнеазот, у результаті якої ціна паперів цього претендента на приватизацію (ФДМ готовий віддати це підприємство «у гарні руки» усього за 40 млн.грн. і... 80 млн.грн. накопичених боргів) виросла більш, ніж у 3 рази. Усього ж за тиждень угоди з акціями склали суму в 2.87 млн. грн. На тлі угод з корпоративними облігаціями (53.54 млн. грн.) діяльність ринку акцій викликає природне почуття жалості і сумніву в перспективності цього сегмента. Думаю, перманентні переноси приватизації вітчизняної «нерухомості» «на осінь» чи «на 2004 рік» «розслаблюють» ринок акцій, змушуючи нечисленних інвесторів підшукувати альтернативу ПФТС.
«Погоду» на ринку облігацій зробили папери ТОВ Метален: вони «узяли» 29.5 млн. грн. Постійний учасник торгів, облігації Аркади-Фонду цього разу набрали 19.21 млн. грн., а «модний у сезоні» Агропродукт «узяв» 2.01 млн. грн. Крім «передовиків» ринку облігацій, торгувалися папери Київстар GSM (0.54 млн. грн.), ВАТ Галичнафтогаз (1.33 млн.), Вабанка (0.64 млн. грн.) і Дружби народів Нової(0.2 млн. грн.). Ріст активності на цій ділянці поряд з розширенням числа учасників говорять про неабиякий прогрес ринку позикових паперів. Думаю, до активу сегмента можна віднести road-show київських муніципальних облігацій на суму $200 млн, що стартувало 23 липня в Європі . Наприкінці квітня і на початку травня рейтинги України і її столиці виросли до В-стабільного. Це дає непогані шанси проекту, що стартував.
На ринку казенних облігацій помітних змін не відбулося: на аукціоні у вівторок Мінфін розмістив казенні півторарічні облігації прибутковістю 11.5% річних на «чергову» суму 9.492 млн. грн. Наполегливі спроби «прибудувати» 11-місячні ОВДП залишилися без взаємності.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 30,3227 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США USD/RUB_UTS_TOD за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 352 пункту (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 30,2960 RUR/USD, максимальний - 30,3450 RUR/USD. Було укладено 762 угоди. Обсяг торгів склав $91,879 млн. Остання угода була зроблена за курсом 30,31 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 30,37 RUR/USD - КБ "Совінком";
кращий продаж: 30,38 RUR/USD - "Фрам".
Середня покупка: 30,35 RUR/USD,
середній продаж: 30,42 RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 34,85 RUR/EUR - АКБ "Басманний";
Продаж: 34,90 RUR/EUR - КБ "Якіманка".
Курс долара на торгах у Москві знизився на 4 копійки, до 30 карбованців 32 копійок. Зниження не є істотним, у цілому на ринку як і раніше спокійно, але подальшого невеликого зниження учасники не виключають. Коливання котирувань у нинішнього рівня - 30.3 RUR/USD - відбивають суперечливість зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на курсоутворення. Очевидно одне: якщо зниження долара відновиться, карбованець цілком може обновити максимум за півтора року.
Сьогодні торги ЕТС йшли в діапазоні 30.3-30.34 RUR/USD. Середньозважений курс ЕТС розрахунками завтра склав на 11.30 30 карбованців 32.2 копійки за долар (з урахуванням традиційного округлення - 30.32 RUR/USD) - такий буде курс ЦБ на вихідні.
Курс долара знизився на 4 копійки, це небагато, але, оскільки коливання йдуть у мінімальних рівнів поточного (та й попереднього) року, неминуче виникає питання - а чи не рушить курс долара далі вниз?
Адже мінімум, зафіксований на початку липня - 30 карбованців 28 копійок за долар - знову дуже близько. І тиск на долар на світових ринках в останні дні помітно підсилилося - не тільки економіка, але і геополітика розхитують позиції американської валюти.
Тому знову росте євро - вчора курс євро не зміг піднятися вище 1 долара 15 центів, але експерти вважають, що штурм цього рубежу найближчим часом може повторитися. Чи буде карбованець зміцнюватися знову? Цілком можливо: учасники ринку не виключають невеликого зниження долара - скажемо, до рівня 30.2 RUR/USD чи навіть 30 RUR/USD. Більш сильно - навряд чи. З погляду впливу на економічні тенденції, курс 30.3 RUR/USD (як зараз) чи 30 RUR/USD практично нерозрізнений. Важливіше тенденція - а тенденція така, що за зниження долара зараз потрібно буде розплачуватися більш високими темпами його росту потім. Ця логіка і змушує ЦБ регулювати зниження.
Чи буде стримане зниження (якщо воно раптом почне розвиватися) на оцінці 30.3 RUR/USD чи ЦБ РФ зволіє дозволити ринку наших дорогих сусідів установити новий мінімум долара, не так важливо. Психологічно, зрозуміло, ці два випадки сильно розрізняються. Імовірно, нова демонстрація слабості долара представляє для ЦБ визначена спокуса (саме тому ми не виключаємо такої можливості).
Але, повторимося, ця ситуація більш розташовує до стабільності курсу долара, і збереження цієї стабільності - найбільш ймовірний сценарій. Повертаючи до кон'юнктури торгів, відзначимо, що активність їх трохи зросла - участники і справді побоюються, що курс долара може ще знизитися, наслідок - валютні продажі й окремі угоди за курсом трохи нижче 30.3 RUR/USD.
Ставки по МБК у РФ - на вчорашньому рівні чи ледве вище (близько 3% річних), залишки на коррахунках піднялися на 6 млрд. карбованців, до 126 млрд. карбованців. При цьому, втім, знижуються засоби на депозитних рахунках (за добу вони скоротилися на 10 млрд. карбованців, до 76 млрд. карбованців) - проте, поки говорити про істотні зміни на ринку ліквідності не приходиться.
Україна.
До закриття вчорашньої доларової сесії на українському валютному міжбанку НБУ, як і третього дня провів гривневу інтервенцію, викупивши з ринку до $10 млн. 5.3293 UAH/USD. Боюся показатися занудою, але в який уже раз нагадаємо про причину такого тренда: ріст курсу євро на світових валютних ринках і «простий» з цього приводу місцевих спекулянтів, позбавлений можливості скуповувати долари після скидання подешевевшего євро.
У переддень уик-енду торги безготівковим доларом повторювали свій четверговий сценарій. Початок «зеленої» сесії було таким: 5.3310/5.3350 UAH/USD. До 10.20 ці рівні просіли, згідно реагуючи на ріст курсу євро на форексі: 5.3300/5.3340 UAH/USD.
На тлі винятково низької активності ринку, до опівдня на доларовому міжбанку діяли рівні 5.3305/5.3330 UAH/USD.
До 14.00 спред став ще вже 5.3305/5.3300 UAH/USD, однак стовідсоткової впевненості, що сесія завершиться гривневою інтервенцією, не було, міжбанк, зі слів дніпропетровських дилерів, був «не до кінця упевнений» у результаті сесії. Інтригуючи і млоячи учасників ринку, НБУ «тримав паузу», не роблячи знижок на п'ятницю.
Лише після 14.40, валютники НБУ провели очікувану «зачищення» за старим курсом, викупивши «зайву зелень» по 5.3293 UAH/USD.
На ринку наявних м. Дніпропетровська помітних переміщень не сталося: вчорашня сесія завершилася «знайомими» котируваннями 5.320/5.328 UAH/USD і 6.05/6.08 UAH/EUR. Стало бути, змінювався лише рівень цін на євронал, що до того ж не супроводжувався «утіленням» динаміки в конкретні угоди. У цілому, обороти ринку наявних залишалися невисокими.
Сьогодні зранку ринок наявні батьківщини застою стартував з оцінок 5.320/5.328-330 UAH/USD, євро - 6.05-06/6.08-10 UAH/EUR. До опівдня ціни на ринку не мінялися. Можливо, «мигнув» слабкий натяк на зниження курсу продажу «зелені» до 5.325. Утім, це все «косметика», можна впевнено говорити про стабілізацію ринку долара. Очевидно, ця тенденція охопила всю країну. У великих центрах долар не змінився в ціні, причому ранкова спроба київських дилерів розтягти маржу (згідно наступаючим вихідним) потерпіла фіаско – вже до опівдня ринок столиці повернувся до «учорашніх цін».
Як і в Дніпропетровську в порівнянні з ранком четверга курс наявного євро піднявся, однак це не дало поштовх до росту обороту даного сегмента ринку.
До нинішнього уик-енду і Дню св. Христофора, 25 липня, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.320/5.33, євро – 6.05/6.09 UAH/EUR, Київ – 5.310/5.325, євро 6.03/6.10 UAH/EUR (з опівдня - 5.312/5.320, євро 6.03/6.10 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.30/5.33, євро 6.03/6.08 UAH/EUR, Донецьк – 5.31/5.33, Одеса - 5.32/5.33, Сімферополь - 5.31/5.32, Феодосія - 5.31/5.318 UAH/USD, євро 6.02/6.07 UAH/EUR.
Після 14.00 на ринку наявних Дніпропетровська котирування долара встановилися на рівні 5.320/5.325-330 UAH/USD, євро не змінився - 6.05-06/6.08-10 UAH/EUR. Помітних переміщень у відношенні активності не сталося.
Безготівковий російський карбованець, почавши сьогодні торгуватися з оцінки 0.1755/0.1759 UAH/RUR, до 10.20 почав «ледачу» спробу вирости: 0.1757/0.1760 UAH/RUR. Думаю, цей мікропроект російську валюту настільки розморив, що згодом курс її знову повернувся на ранкові рівні і таким залишався всю частину сесії, що залишилася.
На ресурсному ринку сьогодні продовжувалося зниження інтересу до безготівкової гривні: ставки по гривневих кредитах overnight продовжували повільно «сідати», цього разу по позиції «пропозиція», досягши сьогодні оцінки 1.5/2.5% річних.
Прогноз.
Активність на ринку наших дорогих сусідів зараз невисока - більшість учасників розпродали акції і пішли у відпустку. Зрозуміти, у якому напрямку буде рухатися ринок у довгостроковому плані, можна буде по закінченні періоду відпусток, тобто, не раніш середини серпня. Утім, зважаючи на все позитивний настрой починає потроху повертатися на російський ринок. За останнім часом на інвесторів вивалилося стільки суджень із приводу конфлікту Юкоса і влади, що учасники заклали в ціни найжахливіші наслідки. Однак відмовитися від думки, що в остаточному підсумку все буде добре, ринок РФ не готовий. До речі, на думку автора, на настрої інвесторів вчора також уплинула заява Сибнафти про те, що злиття з Юкосом буде довершено в запланований термін.
На ринку наявних України, швидше за все, варто готуватися до відкоту. По-перше, через «календарний фактор», по-друге, через старт чергової хвилі відпусток. Населення буде «зливати» УКВ, роблячи покупки товарів курортного асортименту. Натурально, з перших чисел серпня треба чекати ріст інтересу до «зелені».
На безготівковому ринку всі попередні прогнози залишаються в силі: курс долара на міжбанку – «заручник» протистояння євро на світових ринках. Втім, треба відзначити один «нюанс»: з 1 серпня Росія знижує експортне мито на сиру нафту. Це злегка збільшить міць пропозиції «зелені».
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас