При чинному податковому навантаженні проводити детінізацію економіки негуманно, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При чинному податковому навантаженні проводити детінізацію економіки негуманно, - експерт

Казна та Політика
1816
В Україні дуже високі податкові ставки, тому проведення детінізації економіки та примушення малого і середнього бізнесу платити податки в повному обсязі може стати смертельним для багатьох підприємств, а тому є негуманним.
Таку думку висловив експерт з питань податкової політики Інституту соціально-економічних досліджень Юрій Федчишин.
“При чинному податковому навантаженні детінізація можлива, але негуманна. Держава може змусити платити податки і 99% ставкою, але тоді все зупиниться. Тому у нас є зараз негласний дозвіл працювати так, як працюється, тому що йде негуманне навантаження, навіть при зниженні ЄСВ (єдиного соціального внеску). Основне податкове навантаження лягає на півтори тисячі великих підприємств, які не можуть сховатися в “тінь”, і визначення податкових зобов’язань, у тому числі й повернення ПДВ, з ними відбувається в процесі переговорів… Навантаження, які терпить великий бізнес, малий та середній бізнес можуть просто не витримати”, – сказав Федчишин.
Він додав, що на даний момент розроблені механізми виведення бізнесу з “тіні” та контролю за ним, але без паралельного зниження податкових ставок це буде неефективно і знищить величезну кількість підприємств, а не підвищить надходження до бюджету.
“Через велику кількість тіні ми не використовуємо ту базу оподаткування, яка могла б бути використана. Тому перші кроки повинні бути спрямовані на те, щоб розширити базу оподаткування і впровадити детінізацію, яка буде йти паралельно зі зниженням податкового навантаження. Першим способом детінізації є фіскалізація. Це більше, ніж касові апарати. Вона передбачає встановлення спеціальних контролюючих пристроїв. Спочатку це робиться на великих рентабельних підприємствах. Таким чином, проводиться контроль основних етапів обігу товарів і послуг, коли від моменту виробництва до моменту кінцевої реалізації здійснюється контроль обігу товару. Такий контроль можна встановити над будь-яким видом діяльності, зараз є дуже зручні IT-пропозиції, як це можна зробити технічно, дуже дешево і зручно для платників”, – пояснив експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас