Авіакомпанії планують відмовитися від других пілотів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авіакомпанії планують відмовитися від других пілотів

Світ
1091
Консорціум з 35 авіабудівних компаній, включаючи Airbus, Boeing і BAE, за фінансової підтримки Єврокомісії посилено працює над проектом автоматизованої технології, яка дозволить скоротити кількість пілотів в екіпажах пасажирських і вантажних літаків з двох до одного.
Авіаперевізники раді цьому проекту, що отримав назву ACROSS, оскільки розраховують також на скорочення витрат. Цю абревіатуру в перекладі можна розшифрувати як “Удосконалена пілотська кабіна для зменшення стресу і робочого навантаження”.
Творці технології сподіваються знизити собівартість перельотів і зменшити кількість помилок, викликаних “людським фактором”.
За даними The Times, фактично йдеться про новий, значно більш досконалий автопілот, який візьме на себе управління лайнером при поганій погоді, в разі аварійних ситуацій, а також у перевантаженому повітряному просторі.
Згідно зі статистикою, значна кількість небезпечних інцидентів при польотах роблять саме пілоти, а не автоматика.
Тим не менш, проблеми, що виникають через дії членів команди, в 2010 році в 60% випадків були факторами, що сприяють краху літака, говориться на сайті проекту ACROSS.
Представники профспілки пілотів цивільної авіації вважають, що всі розробки консорціуму затіяні з однією метою – спробувати в майбутньому, незважаючи на активну суспільну протидію, створити повністю безпілотний комерційний лайнер.
Британська асоціація пілотів цивільної авіації (BALPA) попереджає у зв’язку з цим, що із запровадженням дедалі більшої автоматизації в управління польотом істотно виросте ризик комп’ютерних помилок і хакерських атак.
“Пілоти вітають появу технологій, розроблених для того, щоб зробити польоти безпечнішими. Однак ми побоюємося, що проект ACROSS може призвести до занадто великої залежності від автоматики”, – заявив експерт BALPA Стівен Ланделлс.
За даними Times, робота над проектом Across буде завершена протягом найближчого півроку.
За матеріалами:
The Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас