Світ ніколи не буде таким, як раніше: 10 головних подій 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ ніколи не буде таким, як раніше: 10 головних подій 2015 року

Світ
1766
1. Ісламська держава перетворилася на силу, якій ледве протистоїть Захід.
Ця ситуація здатна змінити світову рівновагу. Сама ІД взяла на себе відповідальність за кілька кривавих терактів 2015‑го, в тому числі наймасштабніший — паризький. У той же час ІД заявила про себе як про терористичну організацію з потужною мережею практично у всіх країнах Заходу, а також і з жорстокою і неймовірно мотивованою армією, яка постійно росте. Тепер на Заході дедалі голосніше звучить критика бездіяльності світових лідерів і вимоги вирішення питання ІД. У свою чергу бойовики не втрачають надії домогтися участі у війні західних наземних військ, тому будуть продовжувати спроби тероризувати Європу і США, поки ті не приймуть відповідне рішення.
2. Потік мігрантів з охопленої війною Сирії, а також Іраку і Афганістану накрив Європу і став причиною гострої гуманітарної кризи Старого Світу. За весь 2015 рік кордону Євросоюзу перетнули вже більше 1 млн біженців, загостривши в європейському суспільстві питання солідарності, ідентичності та гуманістичних цінностей. Тут зростає ксенофобія і негативне ставлення до ісламу. Першим серед лідерів ЄС за зміну міграційної політики висловився прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс, який заявив про те, що ЄС більше не може приймати біженців. Прагнучи зупинити потік мігрантів, багато країн будують на своїх кордонах загороджувальні споруди. Кілька самітів ЄС, присвячених цій проблемі, результату не дали.
3. Успішний запуск в Німеччині експериментального термоядерного реактора — стелларатора Wendelstein 7‑X — здатного зробити революцію в енергетиці. Якщо все піде нормально (а перші запуски машини проходять ідеально), то за кілька років тестів, налаштувань, випробувань і доробок Wendelstein 7‑X стане першим у світі термоядерним реактором, що стабільно виробляє майже безкоштовну, чисту і безпечну енергію. І коли викопне паливо стрімко втратить своє значення, нафтова ера підійде до завершення. В якійсь мірі перехід до термоядерної енергетики і пов’язаний з ним стрибок у розвитку людства буде не менш важливим, ніж перехід до машинної тяги від коней і вітрильників. Це буде по‑справжньому новий світ.
4. Падіння цін на нафту перекроює світ. Зниження вартості нафти до рівня літа 2004 року, якому сприяв надлишок пропозицій на ринку, у тому числі зняття 40‑річного ембарго на експорт нафти з США, змінює розстановку сил у великій політиці. Закінчується ера необмеженого впливу країн, які володіють великими родовищами вуглеводнів, в тому числі Росії. Більше того: ці країни зазнають економічної кризи.
5. Починається ера освоєння космосу приватними компаніями, які в XXI столітті вже володіють більшими ресурсами і технологіями, ніж держави. Компанія Ілона Маска SpaceX стає головним підрядником NASA доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію. Це епохальна подія також означає кінець домінування Росії в галузі виведення вантажів і людей на орбіту.
6. Зі вступом Росії в запекле протистояння у Сирії цей військовий конфлікт переростає в глобальний, здатний вилитися в третю світову війну. Справа в тому, що участь у цій війні носить дещо суперечливий характер — росіяни бомблять не лише й не так ІД, як роблять, країни західної коаліції, як опозицію, що б’ється проти режиму Башара Асада і яку підтримують багаті арабські монархії і Туреччина. Крайнім вираженням цього протистояння стало знищення російського бомбардувальника Су-24 турецьким винищувачем F-16. Хоча після цього двосторонні відносини сильно зіпсувалися, західні союзники Туреччини з НАТО почали вести з РФ обережні переговори про спільне знищення ІД і майбутнє Сирії в цілому.
7. Американські вчені отримали ключ до розуміння природи багатьох захворювань і методів їх лікування — складено першу карту молекулярних перемикачів”, які активують або деактивують певні гени в клітинах людського організму. Це стало можливим після того, як шість років тому дослідникам вдалося розшифрувати епігеном людини — сукупність механізмів, які вирішують, які клітини активні, а які — ні.
8. Успіх експедиції автоматичного зонда NewHorizons до Плутона і його супутникам здатний змінити долю людства. Люди вперше зуміли в деталях розглянути карликову планету, що пролітала за п’ять з гаком мільярди кілометрів від Землі, давши вченим безцінну інформацію про те, як і з чого зароджувалася Сонячна система. Так далеко люди нічого ще не дослідили, це дійсно велике досягнення. Зонд NewHorizons летів до Плутона майже десять років.
9. У світі з’являється нова вісь світового протистояння — загострюються відносини між могутніми США і КНР в акваторії Південно-Китайського моря. Останнім Пекін вважає своїм. Вашингтон, який виступає за повну свободу судноплавства у вкрай важливому регіоні світу, категорично не згодний з такою постановкою питання, відправляючи на патрулювання моря військові літаки і кораблі, покликані продемонструвати неспроможність китайських претензій. Пекін, у свою чергу, фантастичними темпами насипає в спірних водах штучні острови, на яких облаштовує військову інфраструктуру. За рік-два вона буде готова, що потенційно загрожує переходом конфлікту між впливовими державами в гарячу фазу.
10. Американські астрономи виявили – першу схожу на Землю планету, яка знаходиться на відстані 1.400 світлових років від Землі в сузір’ї Лебедя. Вона також обертається навколо свого сонця, на 60 % більша в діаметрі, ніж Земля, її рік схожий на земний і становить 385 днів. Тут же, у сузір’ї Лебедя, вчені виявили можливі сліди інопланетян. Якась аномалія — можливо, масивне штучне спорудження — частково перекриває світіння однієї з зірок. До пошуків вирішення загадки залучені провідні астрономічні інститути планети.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас