Нацбанк вирішив ліквідувати "Юніон стандард банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вирішив ліквідувати "Юніон стандард банк"

Кредит&Депозит
503
Національний банк України (НБУ) за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ПАТ “Юніон стандарт банк” (ЮСБ Банк, Одеса), повідомляється на веб-сайті регулятора.
“Банк був визнаний проблемним у вересні 2015 через збільшення ризиків інформаційної безпеки. Наприкінці вересня він почав проводити в значних обсягах операції з готівкою, що могло призвести до погіршення фінансового стану банку, і, у свою чергу поставило під загрозу безпеку коштів вкладників і інших кредиторів “, – вказується в повідомленні
Нацбанк також відзначає, що крім того, всупереч забороні, ЮСБ почав укладати договори комплексного банківського обслуговування фізичних осіб, що могло збільшити навантаження на Фонд гарантування.
Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 17 листопада призупинив виплати вкладникам “Юніон Стандарт Банку” у зв’язку з блокуванням доступу тимчасового адміністратора до головного офісу фінустанови.
ФГВФО заявив про блокування з 13 листопада доступу тимчасового адміністратора до головного офісу ЮСБ Банку одним з колишніх власників і колишніми співробітниками.
Фонд звернувся з інформацією про блокування в правоохоронні органи і Національний банк України.
Раніше повідомлялося, що ФГВФО з 10 листопада через установи Ощадбанку розпочав виплати вкладникам “Юніон Стандарт Банку” за договорами, термін дії яких закінчився до 4 листопада.
ФГВФО може виплатити вкладникам ЮСБ Банку 89, 464 млн грн із загального обсягу зобов’язань за депозитами фізосіб, за даними звітності на 1 жовтня 2015 року, на суму 172, 609 млн грн.
Правління НБУ 2 жовтня віднесло ЮСБ Банк до категорії неплатоспроможних через шахрайські операції.
ЮСБ Банк (раніше – Катеринославський комерційний банк) заснований в 1994 році. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2015 року з розміром загальних активів банк займав 77-е місце (799, 4млн грн) серед 127 діючих у країні банків.
До початку поточного року банк не розкривав інформацію про своїх власників, вказуючи лише, що його акціонерами були сім юридичних і 28 фізичних осіб без істотної участі. Після посилення вимог Нацбанку до розкриття структури власності, ЮСБ Банк вказав, що на середину червня цього року серед найбільших власників його акцій були Олена Гласенко (Одеса), Елла Корякіна (Антрацит Луганської обл.), Володимир Демков (Донецька обл.) – Всі троє – по 9,9299%, Людмила Міщенко (Донецька обл.), Сергій Вдовиченко (Дніпропетровськ) – 9,6959%, сестра і брат Анастасія та Дмитро Іващенко – 9,44%, Тетяна Корчак (Котовськ Одеської обл.) – 9, 3714%, Сергій Дугинов (Донецька обл.) – 7,196%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас