Закон про державні закупівлі даст змогу заощадити 50 млрд - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про державні закупівлі даст змогу заощадити 50 млрд - експерт

Казна та Політика
306
Близько 50 млрд гривень заощадить держбюджет в 2016 році, завдяки прийнятому закону про державні закупівлі.
Про це заявив Олексій Стародубов, співзасновник майданчику електронних торгів NEWTEND, учасника системи ProZorro.
За його словами, саме настільки в минулі роки були завищені ціни закуповуваних товарів і послуг для держави за оцінками Мінекономрозвитку.
“Парламент виконав свою обіцянку, подолавши опір лобістів старих схем, і тепер у новому році ми маємо всі перспективи побороти корупцію у сфері державних торгів”, – сказав він.
Новий закон передбачає, що всі державні органи та керовані ними держкомпанії зобов’язані проводити всі свої тендери з закупівель товарів і послуг в електронному форматі.
У нинішньому році на електронних майданчиках проводилися тільки так звані “допорогові торги”, в яких очікувана вартість товарів становить до 200 тисяч гривень, а послуг – до 1,5 млн гривень, але при цьому Міністерству оборони і Міністерству інфраструктури дозволили всі без винятку торги проводити в електронному режимі.
“Згідно з новим законом, всі торги проходять за єдиною процедурою – аукціону з визначенням найнижчої ціни та обліком нецінових критеріїв. Скорочуються терміни для проведення відкритих торгів, з’являється новий критерій оцінки тендерних пропозицій: загальна вартість користування, і збільшується питома вага цінового критерію в закупівлях до 70%”, – пояснює Стародубов.
“Досі тендерні процедури більшості органів влади проходили не прозоро, був відсутній вільний доступ постачальників до процедури торгів, а також можливості контролю громадськості”, – говорить Стародубов.
За його словами. новий формат передбачає торги за допомогою відкритої системи торгів ProZorro, яка знімає всі перераховані проблеми, завдяки їх прозорому проведенню.
“Система вже показала свою ефективність. Так, з лютого 2015 року через систему ProZorro були проведені тендери на 2,3 млрд гривень, і при цьому було зекономлено 486 млн гривень”, – сказав Стародубов.
Як повідомлялося, 25 грудня Верховна Рада прийняла за скороченою процедурою, як невідкладний, законопроект №3559 “Про державні закупівлі”. “За” проголосували 244 депутата.
Нагадаємо, що в чинній коаліційній угоді було передбачено переведення держзакупівель в електронний формат до кінця 2015 року.
Президент Петро Порошенко 4 червня 2015 року назвав переведення закупівель в електронний формат “надзавданням 2015-2016 років”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас