Рада дозволила Кабміну виступити гарантом "Укргідроенерго" перед ЄБРР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дозволила Кабміну виступити гарантом "Укргідроенерго" перед ЄБРР

Казна та Політика
141
Верховна Рада України дозволила Кабінету міністрів України надати відповідну державну гарантію в забезпечення виконання зобов’язань ПАТ “Укргідроенерго” перед Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) в сумі, що не перевищує 180 тис євро.
Відповідний проект закону №3564 “Про внесення зміни до статті 6 закону “Про Державний бюджет України на 2015 рік”(щодо умов кредитування проекту” Реабілітація гідроелектростанцій”) у першому читанні за основу та в цілому підтримали 285 парламентаріїв.
Автори законопроекту пояснюють, що в 2012 році ВРУ ратифікувала кредитну угоду (проект “Реабілітація гідроелектростанцій”) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 200 млн євро. Зазначеною угодою визначено, що першою датою погашення кредиту є березень 2015 року; дата останньої вибірки коштів – березень 2018 року.
Згідно з пояснювальною запискою, ЄБРР запропонував замінити суверенний кредит держави на суму невибраної частини позики в сумі, що не перевищує 180 тис євро, на інституційний кредит ПАТ “Укргідроенерго”, 100% акцій якого належить державі, під гарантію Кабміну на наступних умовах:
- Новий пільговий період погашення кредиту – 5 (п’ять) років;
- Продовження термінів вибірки коштів – до 2021 року;
- Продовження термінів погашення – до 2031 року;
- Незмінні інші фінансові умови;
- Повторна сплата комісії не потрібна.
Наголошується, що реалізація цих пропозицій ЄБРР дозволить поліпшити умови кредитування проекту без зупинки його реалізації. Для їх реалізації та необхідне прийняття даного законопроекту.
Підкреслюється, що впровадження документа не потребує додаткових матеріальних та фінансових витратах з державного бюджету. “Реалізація законопроекту позитивно впливати на показники дефіциту державного бюджету та державного боргу, при цьому показник гарантованого державою боргу може збільшитися”, – зазначають автори проекту закону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас