Рада просить КС оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада просить КС оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя

Казна та Політика
214
Верховна Рада просить Конституційний Суд оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.
Відповідно до Конституції, законопроект про внесення змін в Основний закон розглядається парламентом за наявності висновку КС про відповідність документа вимогам ст. 157 і ст. 158 Конституції.
Згідно ст. 157, Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування або обмеження прав і свобод людини й громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності або порушення територіальної цілісності України, а також в умовах військового або надзвичайного стану.
Згідно зі ст. 158, Рада протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати ті самі положення Конституції, а законопроект про внесення змін в Основний закон, що розглядався парламентом і не був прийнятий, може бути поданий у Раду не раніше ніж через рік від дня ухвалення рішення щодо цього законопроекту.
Після позитивних висновків КС зміни в Основний закон приймаються шляхом голосування за відповідний законопроект 226 голосами в першому читанні й 300 голосами на наступній черговій сесії Ради – у другому.
Законопроект №3524 внесений у парламент Президентом Петром Порошенком.
Законопроектом пропонується позбавити Раду повноважень висловлювати недовіру генеральному прокуророві (що тягне його відставку з посади) і збільшити строк повноважень генпрокурора з 5 до 6 років, заборонивши при цьому йому займати цю посаду 2 строки поспіль.
Також документом пропонується реорганізувати Вищу раду юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП), зі складу якої виключаються міністр юстиції та генпрокурор, а кінцевим строком для обрання його членів установлено 30 квітня 2019 року.
Законопроектом передбачено позбавлення Президента права створювати суди й передачу парламенту повноважень зі створення, ліквідації й реорганізації судів, разом з тим Раду пропонується позбавити повноважень призначати суддів безстроково й давати згоду на їх затримання й арешт, а ці повноваження передати ВРП.
Також законопроектом передбачено позбавлення Президента, парламенту й з’їзду суддів права звільняти суддів КС – суддя зможе бути звільнений тільки за рішенням не менше ніж двох третин складу КС.
Порошенко також пропонує підвищити мінімальний вік для заняття посади судді з 25 до 30 років, при цьому зазначено, що всі судді будуть призначатися на підставі конкурсного відбору.
Крім того, законопроектом передбачено закріплення в Конституції можливості визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди).
Також пропонується ввести інститут конституційної скарги – КС зможе розглядати конституційність закону за скаргою особи, яка вважає, що застосований у кінцевому судовому рішенні в її справі закон суперечить Основному закону, у разі вичерпання всіх інших національних засобів правового захисту.
Відповідно до законопроекту, КС також зможе за зверненням Президента або не менше ніж 45 депутатів Ради визначати конституційність питань, що пропонуються для винесення на всеукраїнський референдум із народної ініціативи.
Нагадаємо, Адміністрація Президента прогнозує прийняття Радою проекту змін до Конституції в частині правосуддя в березні-квітні 2016 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас