ЦБ Азербайджану має намір не допустити істотної зміни курсу нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Азербайджану має намір не допустити істотної зміни курсу нацвалюти

Валюта
284
Центральний банк Азербайджану (ЦБА) не допустить істотної зміни курсу маната в ту чи іншу сторону, обіцяє голова правління ЦБА Ельман Рустамов.
“У світі дуже мало ринків, що працюють за чисто плаваючим курсом. Серед розвинених країн і країн, таких ринкових економік, що формуються, як азербайджанська, використовується керований плаваючий курс. Це означає, що ЦБА не допустить значної зміни курсу маната в ту чи іншу сторону”, – сказав Е.Рустамов.
Він вважає, що значне відхилення від сьогоднішнього курсу може призвести до серйозного збентеження на ринку.
“Сьогодні провели наш перший аукціон. Ми змінили також операційні рамки курсу. До цього ми повністю задовольняли попит на валюту на ринку. Однак після цього будемо пропонувати ринку валюту за допомогою аукціонів і будемо спостерігати, як формується пропорція попиту та пропозиції. Курс маната буде сильно залежати від співвідношення між попитом і пропозицією, формованим на міжбанківському ринку “, – сказав Е.Рустамов.
За його словами, на курс маната впливають міжнародні чинники, у тому числі ціни на нафту, курси валют в країнах, що є торговими партнерами, а також внутрішні чинники – економічне зростання, інфляція, зайнятість.
“Перехід на керований плаваючий курс дозволить визначити реальну ринкову вартість маната”, – вважає Е.Рустамов.
Тим часом манат продовжує дешевшати. Центральний банк Азербайджану встановив офіційний курс маната по відношенню до долара на 22 грудня на рівні 1,5511 маната/$ 1 проти 1,55 маната/$ 1 на 21 грудня.
Офіційний курс маната по відношенню до євро на 22 грудня ЦБА встановив на рівні 1,6939 маната/1 євро проти 1,1685 маната/1 євро на 21 грудня.
Офіційний курс маната до російського рубля зміцнився. На 22 грудня Центробанк встановив курс на рівні 0,0217 маната / 1 руб. проти 0,0218 маната / 1 руб. на 21 грудня.
Е.Рустамов також заявив, що уряд Азербайджану має намір домогтися істотного зниження імпорту в 2016 році. “Рішення про перехід на керований плаваючий курс має призвести до серйозного зниження імпорту, до збільшення експорту і посиленню імпортозаміщення. Ми повинні значно знизити імпорт, зберігши критично важливий імпорт”, – сказав Е.Рустамов.
За його словами, уряд повинен обмежити імпорт і захистити внутрішній ринок економічними методами.
“Паралельно потрібно вживати заходів щодо збільшення експорту. Міністерство економіки та промисловості працює над комплексом заходів з видачі дешевих кредитів експортерам і наданню інших пільг”, – сказав Е.Рустамов.
У січні-листопада 2015 року зовнішньоторговельний оборот Азербайджану склав $ 18,8 млрд, що на 34,7% менше, ніж за аналогічний період минулого рік. При цьому експорт склав $10,6 млрд(падіння на 48,7%), імпорт – $8,2 млрд (зростання на 1%).
Раніше повідомлялося, що Центральний банк Азербайджану з понеділка відмовився від прив’язки нацвалюти до кошику долар-євро і ввів режим плаваючого курсу. При цьому ЦБ різко знизив офіційний курс маната до долара – на 21 грудня він становить 1,55 маната / $ 1 проти 1,0499 маната / $ 1 на 18 грудня.
Таким чином, курс знизився відразу на 32%. З урахуванням девальвації, проведеної в лютому цього року, офіційний курс азербайджанської валюти з початку року впав по відношенню до долара в 2 рази.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас