Як вивести бізнес з тіні без касових апаратів, - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вивести бізнес з тіні без касових апаратів, - думка експерта

Казна та Політика
1156
Детінізація українського бізнесу неможлива, якщо ціна його легалізації залишиться вище, ніж перебування в тіні. Проте впровадження спеціальних електронних систем фіскального обліку за європейським зразком допоможе знизити корупціогенний фактор і присікти відмивання чорної готівки.
Про це повідомив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.
“Складно сказати, чи допоможе детінізації національної економіки установка касових апаратів і електронних акцизних марок. Адже якщо ціна легальності бізнесу дуже висока, то підприємець співвідносить її з невеликою ціною нелегальності і можливістю піти від покарання. Якщо він порушує закон, зрозуміло, він повинен понести за це відповідальність. Що зараз вирішує Кабмін? Посилити заходи за порушення, але при цьому не знижувати ціну легальності “, – пояснив аналітик.
Разом з тим, Поворозник переконаний: навряд чи зараз варто чекати повернення довіри бізнесу до судової системи, уряду, в тому числі, до державної фіскальної службі та іншим органам. За його словами, ці нововведення дадуть якийсь ефект, а держава, таким чином, може вишукати кошти для поповнення скарбниці. При цьому експерт прогнозує наступну ситуацію: кого спіймають, той і буде платити податки. А той, хто і так чесно їх платить, буде платити ще більше.
У Європі повним ходом йде автоматизація контролю над оборотом готівкових коштів. Так, наприклад, в закладах встановлюються спеціальні модулі з чіпом, і в момент здійснення транзакції дані передаються в єдиний центр, який миттєво привласнює кожній операції свій унікальний код. Ця технологія дозволяє уникати податкових перевірок – вони просто не потрібні. Щось схоже пропонується впровадити в законопроекті “Про азартні ігри в Україні”, розробленому Мінфіном.
Оцінюючи документ, економіст МЦПД зазначив потенційну користь від впровадження країні електронної системи контролю налички, чіпів і єдиного контактного центру, оскільки така оптимізація процесу може служити сильним інструментом у придушенні корупціогенного фактора.
“Що є причиною корупції? Людський фактор, контакт “людина-людина”. Чим менше буде такого контакту, тим меншою буде можливість піти в тінь і від сплати податків і приховати той чи інший вид діяльності. Введення таких нововведень повинно скоротити кількість фінансових махінацій, адже електронні системи обліку набагато складніше обдурити. У тому числі це стосується казино і різного роду азартних ігор, які пропонується узаконити “, – сказав Поворозник і додав: більш предметно цю тему потрібно обговорювати з профільними спеціалістами з IT та програмування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас