Гривня завершує рік в трійці лідерів серед найслабших валют країн Європи та СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня завершує рік в трійці лідерів серед найслабших валют країн Європи та СНД

Валюта
2502
Гривня за підсумками 2015 року девальвувала на 48,7%, посівши третє місце серед найбільш слабких валют країн Європи та СНД. У лідерах – казахстанський тенге і білоруський рубль. Про це свідчать дані щорічного дослідження інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні.
Ослаблення гривні протягом року було викликано різким дефіцитом валюти на внутрішньому ринку через падіння експорту, відтоку капіталу і військових дій на Донбасі. У свою чергу, попит формувався під впливом побоювань ескалації бойових дій в зоні АТО, падіння довіри до банківської системи, відтоку депозитів, масштабних виплат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також затяжних переговорів з кредиторами щодо реструктуризації боргу.
Жодна з валют країн СНД не показала зміцнення в 2015 році. Девальвація білоруського рубля і казахстанського тенге склала 54,3% і 85,2%, відповідно, і була викликана необхідністю вирівнювання торговельних балансів з Росією. Тиск на економіку Казахстану також надало ослаблення китайського юаня і негативні тенденції ринку енергоресурсів, зокрема, зниження вартості нафти марки Brent з початку 2015 року на 33%, що змусило Національний банк країни в серпні перейти до плаваючого курсу.
З європейських валют найбільшу девальвацію продемонструвала норвезька крона (15,8%) на тлі падіння цін на нафту і газ на світових ринках. Додатково, тиск на валюту надало ослаблення євро до долара США і необхідність вирівнювання зовнішньоторговельних балансів Норвегії. Вартість євро знизилася на 10,7%, спровокувавши девальвацію більшості валют країн Європи через високу економічну кооперацію. Найбільш стійкими валютами в Європі виявилися швейцарський франк (-0,3%), ісландська крона (1,4%) і британський фунт (3,6%).
«За останні два роки гривня девальвувала на 193,4%, що є найбільшим показником в Європі та СНД. Тим не менш, в 2016 році очікуємо уповільнення негативних тенденцій. При цьому, швидше за все, валютний ринок залишиться волатильним і продовжить прибувати в умовах незадоволеності попиту в першій половині року зважаючи на обмежене відновлення експорту. Підтримкою для економіки та фінансової системи виступатимуть зовнішні кредити і співпраця із західними партнерами», – прогнозує Андрій Шевчишин, експерт інформаційно-аналітичного центру.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас