На п'яну голову: роботодавцям можуть ускладнити доказування нетверезості співробітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На п'яну голову: роботодавцям можуть ускладнити доказування нетверезості співробітників

Казна та Політика
842
Тремтять руки? Порушене мовлення? Неадекватна поведінка? Почервоніло або зблідло обличчя? Проблеми з координацією рухів? Вже скоро лише по одному з цих ознак поліцейський зможе зупинити будь-якого громадянина на вулиці і попросити проїхати в лікарню, щоб перевірити його на алкогольну або наркотичну інтоксикацію. Проблеми виникнуть і у роботодавців, яким буде складніше довести нетверезий стан свого співробітника.
Планів – хоч залийся
Міністерство охорони здоров’я пропонує Кабміну прийняти інструкцію, якою буде встановлено порядок виявлення алкогольної або наркотичної інтоксикації людини. Відповідний проект урядової постанови МОЗ оприлюднив на своєму офіційному сайті.
Згідно з документом, виявляти початкові ознаки гострої інтоксикації, візуально оцінивши стан і поведінку людини, зможуть співробітники правоохоронних органів, командири військових частин, керівники підприємств, установ та організацій всіх форм власності.
Наприклад, ознаками алкогольної інтоксикації можуть бути: запах алкоголю з порожнини рота; порушення координації рухів; порушення мови; виражене тремтіння пальців рук; різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; психічні порушення (від фази збудження до коматозного стану); неадекватна поведінка.
Наркотичну інтоксикацію, згідно з проектом МОЗ, варто визначати за наступними критеріями: наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння; звужені чи дуже розширені зіниці, нереагирующие на світло, сповільненість або навпаки підвищена активність, зміна мови; почервоніння обличчя або неприродна блідість і т. д.
Після виявлення ознак інтоксикації підтвердити та зафіксувати їх можна буде тільки в закладах охорони здоров’я з проведенням лабораторних досліджень.
У пояснювальній записці до документа наголошується, що за даними держустанови “Український моніторинговий медичний центр з наркотиків і алкоголю МОЗ України”, в Україні не існує єдиних підходів до порядку виявлення в особи ознак психічних та поведінкових розладів унаслідок вживання психоактивних речовин.
Такі підтвердження нетверезого стану зараз є обтяжуючими обставинами для прийняття рішення з адміністративних або кримінальних справах. До психоактивних речовин відноситься алкоголь, амфетамін, кофеїн, кокаїн, нікотин, опіоїди, седативні, снодійні речовини і т. д.
Директор держустанови “Український моніторинговий медичний центр з наркотиків і алкоголю МОЗ України”, один з розробників документа Світлана Румянцева повідомила, що якщо проект МОЗ буде прийнятий, то його норми будуть поширюватися лише на випадки адміністративних або кримінальних правопорушень.
На думку чиновників МОЗ та юристів, прийняття проекту забезпечить єдиний підхід до виявлення ознак, підтвердження і фіксації стану алкогольної, наркотичної або іншої гострої інтоксикації в осіб, затриманих за вчинення (чи яким інкримінується) адміністративне або кримінальне правопорушення.
“Зараз інструкція для МВС встановлює конкретні правила для працівників поліції з виявлення водіїв у стані сп’яніння. Аналогічний документ є, приміром, для пілотів і т. д. Тепер же новий документ повинен уніфікувати єдиний підхід до порядку виявлення, підтвердження і фіксації наявності у людини ознак психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання психоактивних речовин”, – пояснив старший юрист юридичної фірми “Анте” Роман Сторонський.
Всіх під одну гребінку
Хороша ідея може обернутися проблемами для бізнесу. Дія цієї інструкції поширюватиметься не лише на осіб, яких підозрюють в адміністративному або кримінальному правопорушенні, але і на усіх громадян, у поведінці яких виявлено ознаки алкогольної або наркотичної інтоксикації.
Крім того, нова інструкція буде обов’язковою для виявлення алкогольного або наркотичного сп’яніння не тільки для співробітників правоохоронних органів. Наприклад, нею повинні будуть керуватися роботодавці при необхідності довести алкогольну або наркотичну інтоксикацію співробітника. А зобов’язання направляти співробітників в лікарні для підтвердження алкоголізму або наркоманії ускладнить роботодавцям життя.
Керуючий партнер Адвокатського бюро Юрія Котлярова” Юрій Котляров розповів, що зараз роботодавець має право в підтвердження факту появи працівника на роботі в нетверезому стані, застосовувати не тільки акт медичного обстеження, але й інші докази, в тому числі показання свідків.
“На сьогодні, для того щоб роботодавцю підтвердити факт появи працівника на роботі в нетверезому стані, достатньо, наприклад, скласти акт у довільній формі за підписом не менше двох свідків. Або просто отримати пояснення від працівника, в яких він сам визнає, що вживав спиртні напої”, – пояснив Юрій Котляров.
За його словами, якщо пропонована інструкція буде прийнята урядом, то роботодавцю, щоб підтвердити факт появи нетверезого співробітника на роботі, потрібно буде в обов’язковому порядку доставити його в медичний заклад.
“В іншому випадку, дії роботодавця будуть визнані незаконними, факт знаходження в нетверезому стані не буде встановлений і не буде підтверджено. Тобто, застосування банального догани для роботодавця стане зовсім не простим”, – підкреслив Котляров.
Втім, в “Українському моніторинговому і медичному центрі з наркотиків і алкоголю” зазначили, що під час публікації проекту для громадського обговорення була допущена помилка. За словами Світлани Румянцевої, це призвело до спотворення трактування норм постанови. Тобто, до того, що дія положень документа поширюються на всі правовідносини в країні, в тому числі по лінії роботодавець-працівник. Світлана Румянцева запевнила, що дана помилка буде прибрана в остаточній редакції документа.
Складності для поліцейських
У разі прийняття проекту інструкції проблеми можуть виникнути і з підтвердженням нетверезого стану водіїв.
У проекті зазначено, що підтвердження і фіксація гострої інтоксикації буде здійснюватися тільки в закладах охорони здоров’я. Разом з тим, у ст. 266 Кодексу про адміністративні правопорушення вказується, що огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння здійснюється з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків.
І тільки у випадку, якщо водій не згоден піддатися огляду на місці, або має намір оскаржити результати, то огляд проводиться в медустановах.
Аналогічна норма закладена і в нещодавно оновлений урядом “Порядок направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду”.
“Запропонований для обговорення проект містить явно нові вимоги до порядку встановлення стану інтоксикації у людини, – вважає Юрій Котляров. – А саме: проект передбачає, що встановлення відповідного стану людини підтверджується тільки в медустанові, при цьому діючі акти, так ще й вищої юридичної сили, встановлюють інший порядок”.
Мало того, партнер юридичної фірми “B. Glyadyk & Partners” Богдан Глядик заявив, що в разі прийняття цієї постанови, поліцейські зможуть відправляти водіїв в медустанови після проходження огляду на місці зупинки, навіть якщо такий огляд не підтверджує, що водій знаходиться в стані сп’яніння.
“Чинним законом передбачено, що якщо на місці зупинки при проведенні огляду на стан сп’яніння ознак сп’яніння не виявлено, поліцейський не повинен направляти водія до закладу охорони здоров’я”, – пояснив він.
Таким чином, положення проекту постанови відразу в декількох пунктах суперечать чинному законодавству.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас