"Почім житимемо" в наступному році: Аналіз проекту держбюджету (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Почім житимемо" в наступному році: Аналіз проекту держбюджету (інфографіка)

Казна та Політика
5152
Згідно проекту держбюджету на 2016-й і компромісного проекту Податкового кодексу від Мінфіну, що надійшли в Раду, зарплати і пенсії піднімуть на 12%, на лікування військових виділять понад 1 млрд грн, але паралельно підвищать акцизи на сигарети і алкоголь. Журналісти з’ясували, почім житимемо в наступаючому році (див. інфографіку).
Основні робочі макропоказники в нинішньому проекті держбюджету в порівнянні з минулими не змінилися, лише трохи збільшені доходи і витрати. У скарбницю Мінфін планує зібрати 601,43 млрд грн (було 598,21), а витратити – 674,08 млрд (було 673,97). Також в 2016-му прогнозують інфляцію 12%, курс долара – 24,1 грн і зростання ВВП на 2%. Також з 1 травня та 1 грудня планують підвищити мінімальні зарплати і мінпенсії, хоча раніше їх піднімали ще й з 1 січня. Військовий податок з усіх зарплат в 1,5% наступного року теж залишиться.
Про народ влада не забула. Так, витрати на лікування дітей, тяжкохворих за кордоном, протезування інвалідів АТО збільшилися або ж залишилися на рівні минулого року. Втім, як зазначив президент Украналітцентра Олександр Охріменко, реально ці цифри зменшилися через інфляцію (за 2015 рік ціни вже виросли більш ніж на 40%).
Наприклад, 150 млн грн на протезування бійців, виділені їм, як і в 2015 році, перетворилися через зростання цін в 90 млн. “Це означає, що в 2016 році реально відпочити і поправити здоров’я за держрахунок зможуть менше ветеранів, дітей- сиріт та тяжкохворих, – говорить Охріменко. – А силовикам хоч і додали грошей на лікування поранених, але урізали й так мізерне фінансування на будівництво безкоштовного житла”.
ПРОТИ І ЗА. Бюджет-2016 прийматимуть в пакеті з новим Податковим кодексом. Він хоч і знизить навантаження на роботодавців (ЄСВ з зарплат зменшиться з 41% до 20%) і зменшить податок на доходи незаможних (ті, хто заробляють менше трьох мінзарплат або 4134 грн, не платитимуть податки з 0,5 мінзарплати), але підніме податок для інших: з них візьмуть не 15% від заробітку, а 18%. Доведеться економити і любителям “шкідливих звичок”: за новим ПК, акциз на міцне спиртне і пиво зросте вдвічі (півлітра дешевої горілки подорожчають з 55 до 70 грн, а пляшка пива – з 8 до 10 грн), а на тютюн – в 1,5 рази (пачка сигарет подорожчає з середніх 15 до 18 грн).
Аналітик компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко вважає, що новий бюджет все ж краще торішнього. “Назвати 2016 рік роком підвищення соцстандартів важко, але крига скресла, – говорить Нікітченко. – Мінзарплата зросте на 12,5%, тоді як прогноз інфляції – 12%. Тобто, інфляція (офіційна прогнозна) буде компенсована. Не сильно відрізняються від рівня інфляції і зростання витрат Мінсоцполітики та МОЗ.
Зате різко зросла підтримка Пенсфонду: скорочення ставки ЄСВ вдвічі відразу ж уріже надходження, і недобір доведеться перекривати за рахунок держбюджету. Але є надія, що зниження ЄСВ дозволить вивести частину зарплат з тіні, що збільшить відрахування до ПФ. Вивільнені кошти влада зможе направити, наприклад, на дороги, мости і підвищення соцстандартів”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас