НБУ схвалив політику у сфері закупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ схвалив політику у сфері закупівель

Казна та Політика
188
Національний банк України (НБУ) схвалив політику у сфері закупівель, повідомляється в прес-релізі НБУ з посиланням на постанову від 11 грудня 2015 № 881.
Згідно з повідомленням, схвалений документ встановлює і описує ключові етапи процесу закупівель: ініціювання, обґрунтування необхідності та доцільності, планування закупок, проведення електронних торгів, вибір постачальника, моніторинг закупівель та оцінку якості виконання договорів.
“Затверджена політика у сфері закупівель передбачає чітку і зрозумілу методологію; автоматизовані, стандартизовані і централізовані процеси; дбайливе використання природних ресурсів та екологічні закупівлі (так звані зелені закупівлі), регулярне публічне розкриття інформації про закупівлі”, – наголошується в повідомленні.
НБУ також визначив умови і заходи, які заборонено застосовувати як регулятору, так і постачальникам товарів і послуг. Серед них – участь у здійсненні торгів пов’язаних з центробанком осіб, подання учасником недостовірної інформації, встановлення дискримінаційних вимог до учасників, товарів або послуг, непрозорість процедури визначення переможця.
Надалі весь комплекс нормативних документів Національного банку в цій сфері буде формуватися на підставі прийнятої політики, зазначено в повідомленні.
“Усі центральні банки Європи здійснюють закупівлі згідно з відповідною політикою, яка регламентує такий процес. Прийняття подібного документа повністю відповідає прагненню НБУ бути інтегрованим в європейську систему цінностей центральних банків”, – цитує прес-служба регулятора начальника управління закупівель НБУ Юлію Мироненко.
За її словами, НБУ ставив перед собою мету створити ефективний, прозорий, централізований і контрольований процес закупівель, що було відображено в політиці у сфері закупівель, яка ґрунтується на концепції трансформації центробанку і реорганізації процесу закупівель.
Як підкреслила Ю.Мироненко, цей уніфікований документ дозволить оптимізувати операційні витрати і прозоро використовувати кошти завдяки електронним торгам. За її словами, політика закупівель НБУ також покликана забезпечити оптимальний баланс співвідношення ціна/якість/ризик при придбанні товарів і послуг.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас