Плату за радіочастоти прив'яжуть до інфляції, - законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плату за радіочастоти прив'яжуть до інфляції, - законопроект

Казна та Політика
357
Кабінет міністрів запропонував на 26,7% підвищити плату за радіочастотний ресурс (РЧР). Уряд 12 грудня зареєстрував у парламенті законопроект №3630, у якому тарифи на користування РЧР намір прив’язати до індексу інфляції і щорічно їх переглядати.
Останній раз Кабмін підняв розцінки за радіочастоти в 2014 році, збільшивши їх у два рази. Найбільшими користувачами РЧР в Україні є мобільні оператори. У діапазоні 2G (900/1800 МГц), де працюють “Київстар”, “МТС Україна” (Vodafone) і “Астеліт” (life :)), уряд встановив найвищі ставки і найчастіше їх переглядало в бік збільшення (див. Таблицю , надану “Київстаром”).
Стільникові оператори, як і всі попередні рази, негативно сприйняли наміри Кабінету міністрів. Генеральний директор Vodafone України Олег Проживальський заявив, що плата за РЧР не можна використовуватися як спосіб наповнення державного бюджету: “Відверто кажучи, я не зустрічав ні в одній з країн, де бував, такої ситуації, коли вартість радіочастот індексувалася б залежно від інфляції. Думаю, це українське ноу-хау. Спочатку плата за користування частотами вводилася для того, щоб підняти ефективність використання цього природного ресурсу. В ідеалі користувачам мало стати економічно невигідно використовувати частоти неефективно або мати надлишок частот. У результаті держава отримувала б такі частоти назад і перерозподіляла їх серед більш ефективних користувачів”, – зазначив пан Проживальський.
Раніше гендиректор “Vodafone Україна”, як і інші керівники операторів “великої трійки”, висловлював пропозицію підвищити розцінки на радіочастоти, придатні для впровадження 4G/LTE. Ці смуги зайняті маловідомими компаніями, які не досягли великих успіхів у операторської діяльності. Але при цьому ці підприємства перераховують до держбюджету на порядки менші суми, ніж GSM-оператори.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас