Вдалий рік: найуспішніші підприємці 2015-го — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вдалий рік: найуспішніші підприємці 2015-го

Світ
1233
Американська редакція Forbes підготувала перелік найуспішніших підприємців зі списку мільярдерів. Незважаючи на критичне зниження вартості нафти, зміцнення долара й кілька серйозних криз на біржі, багатії і далі нарощують свої статки.
Видання склало два варіанти рейтингу. Перший – на основі зростання капіталу у грошовому вираженні. Тут перший рядок посів засновник Amazon Джефф Безос, який за останній рік став багатшим на $28 млрд, збільшивши свій капітал на 100%.
Другий список – відсоткове зростання капіталу. П’ятірку лідерів списку відкриває власник фармакологічної компанії Shanghai RAAS Х’ю Хоанг. За рік його статки зросли на 196% – до $3,6 млрд. Також більш ніж на 100% статок збільшився в засновників стартапу з оренди житла Airbnb (оцінка $25 млрд) Брайана Ческі, Джо Геббіа і Нейтана Блечарзіка: капітал кожного оцінюють у $3,3 млрд. Ще одним героєм Forbes став засновник і керівник сервісу з виклику таксі Uber Тревіс Каланік, статки якого у 2015-му зросли з $3 млрд до $6 млрд.
Найгірше цьогоріч почувався мексиканський бізнесмен Карлос Слім. Колись один із найбагатших у світі, він втратив за рік $14,2 млрд, статки мільярдера опустилися до $55,6 млрд. Тепер його місце «найзаможнішого не американця» посів Амансіо Ортега, засновник Inditex Group, або як її прийнято називати – «Імперії Zara». За рік його статки зросли ще на $10 млрд і становлять приблизно $74 млрд. Цього року Ортега вперше зайняв позицію найбагатшої людини світу. Щоправда, вже через 2 години на перше місце повернувся Білл Гейтс.
Forbes зібрав п’ятірку найуспішніших підприємців, які за підсумками 2015-го найбільше додали до своїх статків.
1. Джефф Безос, засновник Amazon
Приріст за рік: $ 29,5 млрд
Статок: $ 58,4 млрд
Для Джеффа Безоса останній рік став більш ніж успішним. Компанія Amazon вперше за довгий час представила позитивні фінансові результати: традиційні збитки змінилися на невеликий, але все ж прибуток. Вдобавок Amazon одним з перших показав працюючий прототип дрона для доставки товарів.
Вдобавок, аерокосмічна компанія Blue Origin, що належить Безосу, зуміла провести успішні випробування свого літального апарату. Ракета New Shepard була посаджена у вертикальному положенні, за рахунок чого її можна знову використовувати без необхідності проводити ремонтні роботи. Іншим компаніям, у тому числі і Space X, подібного здійснити поки не вдалося. Правда, Ілон Маск привітав команду Blue Origin, але зазначив, що висота в 100 км, на яку піднялася ракета New Shepard, поки ще занадто низька, і повернути ракету з орбіти буде набагато складніше.
На тлі всіх цих успіхів непоміченим залишився провал власного смартфона Amazon Fire Phone, який Безос помпезно представив торік: компанія закрила проект і списала майже $ 1 млрд збитків.
2. Марк Цукерберг, засновник Facebook
Приріст за рік: $11,2 млрд
Статки: $45,6 млрд
Головне побоювання інвесторів Facebook не справдилося: соціальній мережі вдалося монетизувати свою аудиторію на мобільних пристроях і щокварталу збільшувати виторг на десятки відсотків. Крім того, останній рік Марк Цукерберг радує акціонерів рекордними цифрами. Аудиторія соцмережі становить 1,5 млрд людей, щодня Facebook відкриває понад 1 млрд людей. У WhatsApp більш ніж 900 млн користувачів, у Facebook Messenger – близько 700 млн, а Instagram відзвітував про досягнення планки 400 млн осіб. До того ж фотосервіс уперше запустив рекламу: упродовж наступних двох років це дасть змогу Facebook збільшити виторг ще на $2 млрд.
3. Амансіо Ортега, засновник Inditex Group
Приріст за рік: $9,7 млрд
Статки: $74,2 млрд
Цьогоріч засновник «Імперії Zara» вперше став найбагатшою людиною у світі: котирування акцій Inditex Group ненадовго підстрибнули, але вже через дві години Гейтс повернувся на перше місце у списку. За останній рік акції Inditex зросли на 30%, за рахунок чого стрімко збільшилися і статки Ортеги, на руках якого залишився солідний пакет акцій компанії. Сам він залишив оперативне управління справами в компанії, але час від часу навідується в головний офіс.
4. Ларрі Пейдж, керівник Alphabet
Приріст за рік: $9,2 млрд
Статки: $38,4 млрд
Цього року Google зазнала змін. На місці пошукового гіганта з десятком підрозділів з’явився холдинг Alphabet, який розділили на дев’ять різних напрямків. Ларрі Пейдж став керівником нового холдингу. Акціонери компанії таку зміну зустріли тепло: кожен підрозділ презентуватиме свій фінансовий звіт, що дасть можливість детально зрозуміти витрати компаній.
5. Сергій Брін, співзасновник і президент Alphabet
Приріст за рік: $8,9 млрд
Статки: $37,6 млрд
Сергій Брін і далі працює над тим, що подобається особисто йому, – над проектом Google X, який розробляє проекти майбутнього. Наразі компанія успішно провела перші тести для своїх безпілотних автомобілів: усі 11 аварій, у яких брав участь Google Car, були спричинені третіми особами. Більш-менш успішно проходить тести і проект Google Loon: великі аеростати роздаватимуть інтернет на територіях, де з цим серйозні проблеми. Восени проект запустили на Шрі-Ланці.
6. Майкл Блумберг, засновник і CEO Bloomberg
Приріст за рік: $ 5,5 млрд
Статок: $ 40,5 млрд
Після того, як Майкл Блумберг пішов з поста мера міста Нью-Йорк, він повернувся на пост керівника своєї медіаімперії Bloomberg. Там засновник заходився проводити кардинальні зміни: було звільнено більше сотні редакторів, які займалися непрофільної роботою. Блумберг зазначив, що буде деполітизувати свої видання, роблячи акцент виключно на бізнесі.
Ілля Кабачинський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас