За штатним розписом: із чим приїхав в Україну Джо Байден — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За штатним розписом: із чим приїхав в Україну Джо Байден

Казна та Політика
610
В Україні проходить черговий візит високопоставленого чиновника з США. Другу людину Америки після Барака Обами, сенатора від офшорного штату Делавер Джо Байдена українські економісти вважають значно впливовішим, ніж українські політики. Сьогодні, 8 грудня, Байден виступить перед парламентом України.
Джо Байден – американський політик-демократ, 47-й віце-президент США. Обирається в сенат з 1973 року від штату Делавер. Його не перший візит в Україну став ще одним офіційним приїздом високопосадовців від Вашингтона. Нагадаємо, що в Україні вже гостювали 38-й міністр торгівлі США Пенні Прітцкер і офіційний уповноважений держдепартаменту США з питань Європи та Азії Вікторія Нуланд. Причому заслуговує на увагу той факт, що і Прітцкер, і Нуланд мають українське коріння.
«Візити американських високопоставлених осіб мають прямий вплив на українську економіку, бо за політичних конфліктів і протистояння всередині самих партій економічні реформи проводяться незадовільно», – нагадує член ради Національного банку України Роман Шпек.
Програма України і Міжнародного валютного фонду прописана з урахуванням проведення у країні реформ і активної боротьби з корупцією. У цих сферах ні парламент, ні уряд не можуть похвалитися особливими успіхами. Більше того, українські економісти та представники реального сектору, а також наукових кіл вважають, що впливові американські політики можуть і мають тиснути на ухвалення рішень українською владою.
На які саме рішення має вплинути візит Байдена?
Політична метушня
У Києві напередодні приїзду Джо Байдена сталася ціла низка подій, які безпосередньо не були пов’язані з американським віце-президентом, але багато в чому стали медійним промо майбутнього візиту. Депутат від «Народного фронту» Микола Мартиненко заявив про складання мандата, а губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі виступив із пафосним викриттям корупції у Кабміні. Таку активність навряд чи можна вважати збігом: очевидно, Арсеній Яценюк та його опоненти намагалися адресувати Байдену свої останні аргументи в негласному конфлікті, який наростає серед української політичної еліти.
Примус до компромісу
У нинішній ситуації американцям вигідно зберегти чинний статус-кво в Україні, особливо на тлі того, що на світовій арені сирійське питання багато в чому витіснило українське з фокусу уваги світової спільноти. США хочуть бути послідовними. Саме тому Байден демонструє, що Україна, як і раніше, є пріоритетом у зовнішній політиці Вашингтона.
Ця лінія риторики Джо Байдена підтвердилася в понеділок під час спілкування з народними депутатами, коли віце-президент США заявив, що Україна – центральна тема будь-якої зустрічі американського керівництва з Володимиром Путіним. Але це аж ніяк не свідчить про те, що Держдеп повністю влаштовує та політика, яку проводить прем’єр Арсеній Яценюк. Тому, крім «вітринного» боку візиту, буде й кулуарний – і українському прем’єрові доведеться відповідати на прикрі запитання.
Точкові рокіровки
Водночас експерти сходяться на думці, що активність Міхеїла Саакашвілі напередодні візиту Байдена не випадкова і є своєрідним способом одеського губернатора заявити про свої подальші політичні амбіції. Тарас Березовець зазначає, що Саакашвілі буде важко просуватися до прем’єрства без власної фракції в парламенті, тому грузинський реформатор уже тепер готується до того, щоб незабаром виступити в українській політиці в принципово іншій якості. А випади на адресу уряду перед візитами американських лідерів – своєрідне «прогрівання» громадської думки.
«Такі події, як Антикорупційний форум Саакашвілі перед приїздом Байдена, звичайно ж, додали «перчинки» його візиту і вплинули на формат переговорів», – погоджується з думкою колеги Вадим Карасьов.
МВФ і Росія
На переконання опитаних Forbes економістів, однією з головних тем переговорів на вищому рівні стане невиконання Україною плану щодо реформ і зобов’язань, які зафіксовано в договорі з МВФ і підписано Петром Порошенком, Наталією Яресько, Арсенієм Яценюком і Валерією Гонтаревою. «Якщо подивитися на наші плани реформ-2020, кредитні угоди з МВФ, Світовим банком тощо, буде очевидно, що ми сильно відстаємо. Відставання з внесенням бюджету, проведенням низки антикорупційних норм і так далі призвело до того, що ми їх переносимо на майбутній рік і недоотримуємо $5–6 млрд. Розбрід і непостійність усередині деяких партій призводить до того, що вся економіка страждає. Не змінюється підприємницький клімат, корупція зберігається, банки не матимуть можливості кредитувати реальний сектор економіки», – розповідає Роман Шпек.
Чому високопоставлений чиновник США приїжджає і впливає на ухвалення рішень в Україні? На думку експертів, причина – у неможливості ухвалення ключових рішень без зовнішнього тиску. «Є програми зі співпраці України та міжнародних донорів, під якими стоять підписи президента, міністра фінансів, голови Національного банку. Але якщо подивитися на текст, то виявиться, що ми багато чого не робимо. У нас домінує словоблуддя і взаємні звинувачення», – вказує Шпек.
«Навіть політичний візит призводить до економічних наслідків, тому що такі візити дають відчуття стабільності. Нині для України питання номер один – узгодження податкової реформи та бюджету на 2016 рік. Дай Бог, щоб Байден зміг вплинути на наших керівників, щоб вони нарешті почали домовлятися й ухвалили ці важливі для країни документи», – наголошує голова Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко.
Мінськ і зброя
Навряд чи головні позиції з цих питань стануть надбанням широкої громадськості, але вони багато в чому визначать те, в якому напрямку розвиватиметься українська політика 2016 року. Імовірно, що Україна стала частиною торгу між Москвою і Вашингтоном щодо сирійського питання.
«США хочуть, щоб економіка України стала успішнішою, ніж економіка країн-ізгоїв, як-от РФ, Ірак, Іран. Сьогодні разом з Ізраїлем Україна стає важливим реципієнтом допомоги зі США, що має виражатися в підвищенні рівня життя, інвестицій. Ми знаємо успішні приклади протекторату США над Німеччиною, Японією, Італією, Ізраїлем. Чи стане Україна таким успішним прикладом?» – міркує ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.
Можливо, візит Байдена відбудеться в Україні без сенсацій, але його політичну вагу, на відміну від медійної, важко переоцінити. А Арсеній Яценюк, за всієї видимості збереження своїх прем’єрських позицій, цілком імовірно, отримає останнє американське попередження.
Маргарита Ормоцадзе, Віталій Філіповський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас