Екс-директор департаменту НБУ спрогнозував, до якого моменту буде лихоманити валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-директор департаменту НБУ спрогнозував, до якого моменту буде лихоманити валютний ринок

Валюта
5740
Екс-директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку Національного банку і доктор економічних наук Сергій Кораблін вважає неминучим подальше зниження курсу гривні при падінні цін на сировину на світових ринках.
Кораблін нагадує, що офіційний курс гривні останнім часом коливається на рівні 24 UAH/USD, а Нацбанк, намагаючись утримати курс, продає валюту і посилює заборони на валютному ринку.
Він зазначає, що риторика НБУ щодо курсу гривні є нелогічною.
“У ній (риториці) ж, з приводу і без, чується один і той же рефрен: гривня перебуває у вільному плаванні, це плавання” знімає “макроекономічні дисбаланси, вільний курс – запорука контролю над інфляцією, з якою інакше ніяк не впоратися. .. Такий речитатив ніяк не в’яжеться з реальним життям, в якій НБУ намагається приборкати цей самий курс, продає для цього з резервів валюту і жорстко обмежує доступ не тільки до неї, але і до гривні “, – говорить Кораблін.
Він нагадує, що структура української економіки схожа на російську з тією відмінністю, що гарантією стабільності рубля є нафта і газ, тоді як гривні – сталь і пшениця.
“Доречно зауважити, що поточне падіння цін на українську сировину триває вже чотири роки, його темпи зрівнялися з глибиною 1999 р а рівень цін – з їх нижчою точкою, досягнутої влітку 2009 року. Ще одна ложка дьогтю – відсутність симптомів глобального і сировинного пожвавлення . Так, Європа, на відміну від Штатів, знаходиться в перманентній борговій кризі, економіка Китаю гальмує, а Японія увійшла до чергової рецесію. Як і Росія, на яку, як не крути, все ще припадає до 12% нашого товарного експорту “, – підкреслює Кораблін.
Він прогнозує, що валютний ринок буде лихоманити до того моменту, поки не закінчиться сировинна рецесія, що ніяк не залежить від України.
“Безумовно, продаж Нацбанком валюти з міжнародних резервів (13 млрд доларів) гальмує падіння курсу. Проблема, однак, у тому, що програма МВФ передбачає їх зростання, а не зниження. Тому можливості НБУ не так вже й великі, фонду адже теж треба демонструвати якісь успіхи своєї підтримки України, щоб виділити їй чергову порцію кредиту. У силу цього подальше ковзання курсу неминуче “, – вважає доктор економічних наук Кораблін.
На його думку, зупинити це зменшення здатне тільки пожвавлення світової економіки і зростання цін на сировину.
“Завдяки цьому українське виробництво увійде в фазу довгоочікуваного підйому, а гривня – курсової стійкості. Але майбутня їх тривалість непередбачувана, як і тривалість сировинної рецесії сьогодні”, – коментує екс-директор департаменту Нацбанку.
Він припускає, що через сировинного укладу української економіки подальше зниження цін на сировину може призвести до ще більшої девальвації гривні.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас