Відмова від газу: Чим ризикує Україна без палива з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова від газу: Чим ризикує Україна без палива з Росії

Енергетика
599
25 листопада голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявив: “Сьогодні станом на 10:00 ранку “Нафтогаз України” вибрав раніше сплачені обсяги російського газу. Нової передоплати не надходило. Таким чином, постачання припиняються до надходження від української компанії нових платежів”.
Пару годин пізніше на засіданні Кабміну прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк сказав: “Уряд прийняв рішення доручити” Нафтогазу “припинити закупівлю російського газу. Це не вони нас не поставляють газ, це ми у них не купуємо. І зроблено це у зв’язку з тим, що цінові пропозиції наших європейських партнерів набагато краще, ніж у нашого північного сусіда “.
Таким чином, на сьогоднішній день Україна, що мала чотири джерела, з яких газ могли отримувати споживачі (власний видобуток, підземні сховища, поточний імпорт з Європи і з Росії) залишилася з першими трьома.
Але відмова від поставок з Росії не є чимось незворотнім – технічна готовність залишається в повному обсязі, рамковий договір про постачання газу Тобто, ціна на газ до кінця року узгоджена, тому при отриманні грошей, “Газпром” відразу ж відкриє засувку. А ціна на російський газ на перший квартал 2016 має бути визначена до 20 грудня. І якщо вона виявиться вигідною, то цей газ може почати надходити вже з 1 січня.
Питання енергоносіїв зараз у всьому світі сильно політизоване. І у випадку України, відмовляючись від закупівель газу у “Газпрому”, влада показує, що хоче мінімізувати економічні відносини з РФ. Але які економічні ризики такого рішення?
На що розраховує Україна
Виявляючи певну твердість у газовому питанні, українська влада розраховує на:
- Скорочення споживання газу в країні;
- Власний видобуток;
- Теплу погоду;
- Великі запаси газу в підземних сховищах;
- Поставки з Європи;
- Зміцнення фінансового становища “Нафтогазу”.
Скорочення споживання газу в країні дійсно відбувається, воно стало стійким з 2011 р. Так в 2014 р найбільше падіння відбулося в промисловості – з 20,1 до 15,7 млрд кубометрів. Споживання газу населенням знизилося з 16,8 до 15,1 млрд, підприємств теплокомуненерго – з 8,3 до 7 млрд, виробничо-технологічні витрати при транспортуванні зменшилися з 4,3 до 3,7 млрд (ці дані враховують споживання газу в Криму тільки за два місяці 2014). В 2015 р скорочення споживання газу може скласти близько 20%.
Частково, це спад пояснюється економією домогосподарств і заходами щодо енергосбреження, але головною причиною істотного скорочення є припинення поставок в окуповані райони Донбасу і падіння промвиробництва.
Власний видобуток газу в країні останнім часом скорочується, за підсумками поточного року вона може знизитися на 3-5%, до 19,5 млрд кубометрів. Влада дуже розраховує на відновлення зростання, але поки мало що реально робить для цього.
Фактор теплої погоди залишимо без розгляду – природа діє за своїми законами, і можна тільки порадіти, що осінь видалася теплою, а прогноз на зиму поки обнадійливий.
Газу в підземних сховищах, судячи з офіційними даними, в цьому році накопичено більше, ніж у попередньому: на 21 листопада запаси становили 16,57 млрд куб. м, що на 11,1% більше, ніж на 21 листопада 2014
Теоретично, якщо зима буде теплою, то ці запаси і обмежені закупівлі в Європі дозволять пройти через холодний період. Але якщо погода буде суворою, потрібно буде нарощувати поставки. А для цього потрібні будуть і гроші, і обсяги доступного газу. На жаль, “вільного” газу поки значно більше в Росії, ніж в Європі.
В середньому, за даними Міненерго, зараз Україна закуповує 30 млн куб. м газу щодоби. Але з кожним днем сильно відрізняється. Наприклад, імпорт газу 18 листопада був практично нульовим, а 19 листопада склав всього 1,3 млн куб. м, тоді як з 10 по 17 листопада він становив 27-28,5 млн куб. м. У цьому зв’язку, незважаючи на досить теплу погоду, 18 листопада був збільшений відбір газу з підземних сховищ до 65,9 млн куб. м, тоді як 16-17 листопада він становив 35,2 і 37,7 млн куб. м відповідно. При цьому імпорт газу з Росії 18 листопада збільшився ні, він склав всього 2,8 млн куб. м.
Обмеженість можливого обсягу закупівель в Європі зараз частково пояснюється тим, що поставляється газ, який був вже прокачаний через Україну, тобто мова йде про так званий фізичний реверс. Значно більші обсяги можна було б отримувати при організації віртуального реверсу між Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Румунією, з одного боку, та Україною, з іншого. Але цьому перешкоджає “Газпром”. Україна намагається використовувати різні юридичні механізми, щоб подолати опір росіян. За прогнозом “Нафтогазу”, до липня 2017, “віртуальні” поставки газу по Інтерконнектор з Польщею можуть становити 4 млрд куб.м на рік, з Угорщиною – 6 млрд, з Румунією – 16 млрд, зі Словаччиною – 39 млрд.
Фінансове становище “Нафтогазу” дійсно дещо покращилося, а валюту він тепер самостійно закуповує на міжбанку. Але для цих закупівель йому потрібні гривні, а споживачі все ще погано розраховуються з ним за поставки. Тому поки виручають зарубіжні партнери.
Так, осінні закупівлі в чому вдалося здійснити за рахунок кредитних 200 млн євро від Німеччини. Але кредит ЄБРР у розмірі $ 300 млн, призначений для закупівлі близько 1 млрд куб. м газу на західному кордоні України, поки заморожений. Причина полягає у зволіканні уряду з прийняттям плану реформування корпоративного управління “Нафтогазу”, якого вимагають європейці.
Сергій Гусев
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас