Банкіри розкритикували нову монополію на обслуговування виконавців у держбанках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розкритикували нову монополію на обслуговування виконавців у держбанках

Кредит&Депозит
1009
Незалежна асоціація банків України виступила з різкою критикою парламентського законопроекту № 2506а, який, у разі ухвалення, фактично встановить на ринку монополію одного або двох держбанків, “близьких” влади.
Зокрема, цей законопроект крім нового порядку функціонування виконавчої служби вводить ще одне нововведення – всі виконавці повинні відкривати рахунки лише в держбанках. За даними НАБУ, така дискримінаційна норма з’явилася не випадково – ряд депутатів цілеспрямовано лобіюють в законопроекті про примусове виконання судових рішень інтереси держбанків, ігноруючи пропозиції банківського співтовариства про захист чесної конкуренції на банківському ринку.
Як повідомив член Наглядової ради ПриватБанку, який представляє інтереси банку в НАБУ, Віктор Лисицький, після першого читання цього законопроекту, який в нинішньому вигляді порушує всі основоположні закони і норми про вільну конкуренцію, юристами асоціації були ініційовані відповідні зміни в документ. Щоб відстояти право всіх банків на вільну конкуренцію, асоціація банків не тільки подала поправки до законопроекту, а й ініціювала низку звернень до парламентських комітетів, НБУ і Мін’юст.
Зокрема, банкіри запропонували в пункті 2 статті 36 закону замінити слова “в державному банку” словами “у банку за своїм вибором”. При цьому, така пропозиція банкірів була підтримана народними депутатами України і увійшла в якості поправки до законопроекту для другого читання. Однак, за абсолютно не зрозумілих причин, робочою групою під керівництвом народного депутата Ігоря Алексєєва, який входить в “Народний фронт” і більш ніж пов’язаний з нинішнім прем’єром Яценюком, цю поправку було враховано. І банкіри кажуть, що є істотний ризик відхилення цієї поправки при голосуванні законопроекту № 2506а у другому читанні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас