В Одесі запропонували відрізати українських олігархів від портів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Одесі запропонували відрізати українських олігархів від портів

Казна та Політика
716
Радник голови Одеської ОДА Олександр Боровик запропонував не допускати олігархічні угрупування до приватизації та концесії державних підприємств. На його думку їх потрібно відсікати економічно.
“Декларативно відрізати олігархів від приватизації неможливо. Що потрібно зробити – дуже добре показує досвід Східної Європи та Грузії. Необхідно приватизацію робити дуже прозорою і на умовах, на яких олігархам вона стане не вигідною”, – зазначив експерт.
Боровик звернув увагу на спробу провести конкурс з Одеським припортовим заводом, коли уряд оголосив конкурс всього на 3 місяці. “Жоден іноземний інвестор ніколи не вступить в приватизацію в такий короткий період. Для економічного та юридичного вивчення компанії потрібен час, для проведення рішення через раду директорів теж потрібен час. По суті, найшвидша приватизація підприємства такого рівня займе мінімум 6 місяців. Але наш уряд дає всього 3 місяці. Або він не знає, як працює західний бізнес, або спеціально робить це під олігархів “- підкреслив Боровик.
Експерт навів приклад низку міжнародних приватизаційних конкурсів, в ході яких урядам західних країн вдалося економічно, через умови конкурсу, відсунути убік олігархічні угрупування. Наприклад, при продажу компанії Skoda були виставлені вимоги до розвитку підприємства на 5 років. Тому його купив концерн Volkswagen.
Одним з найбільш яскравих спроб віддати високоліквідне держмайно в руки олігархам експерти вважають пілотний проект з концесіювання єдиного глибоководного морського порту України – “МТП“Південний”. На думку аналітиків, порт спочатку готувався до передачі в руки однієї з українських ФПГ. Процес був запущений в 2012 -2013 рр. У 2015-му Мінінфраструктури зупинило концесію “Південного” до моменту прийняття нового Закону “Про концесії”. Над розробкою нового Закону працює ФДМУ спільно з Світовим банком та USAID.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас