Нацбанк просять удосконалити визначення кредитного ризику за активними операціями банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк просять удосконалити визначення кредитного ризику за активними операціями банків

Кредит&Депозит
340
Асоціація “Український кредитно-банківський союз” просить Національний банк удосконалити зміни у визначення кредитного ризику за активними операціями банків.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації.
На думку УКБС, це спростить механізм розрахунку окремих коефіцієнтів, оптимізує роботу банків з необхідною інформацією і буде відповідати світовим стандартам щодо оцінки кредитного ризику.
“Так, у новому варіанті проекту положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями передбачені кардинальні зміни в розрахунок кредитних ризиків, на основі яких регулятор планує оцінювати якість кредитних портфелів банків вже з 1 квітня 2016 року”, – зазначають в асоціації.
УКБС підкреслює, що документ потребує суттєвого доопрацювання як в частині загальних підходів до визначення кредитного ризику, так і в контексті розрахунку окремих коефіцієнтів, серед яких – ймовірність дефолту (PD), втрати при дефолті (LGD) та ін.
Так, експерти асоціації вважають передчасним включення в проект норми про необхідність врахування банками інформації з кредитного реєстру НБУ при визначенні розміру кредитного ризику.
“Адже на сьогодні даний реєстр не є чинним, оскільки відповідний закон навіть не підтриманий профільним комітетом Верховної Ради. Тому кредитна історія боржника/контрагента повинна виходити банками з бюро кредитних історій”, – повідомляють в УКБС.
Для усунення бюрократичних процедур та зменшення кількості паперових носіїв УКБС зазначив необхідність ведення кредитних справ в електронній формі.
На їхню думку, це сприятиме спрощенню доступу до кредитної документації та автоматичному контролю за формуванням кредитної документації.
Як повідомляло агентство, бюро кредитних історій вважають законопроект про створення кредитного реєстру позичальників провідним до монополії Національного банку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас