Будівельна галузь може стати ключовим драйвером виведення України з кризи, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельна галузь може стати ключовим драйвером виведення України з кризи, - експерт

Казна та Політика
723
Будівельна галузь може стати ключовим драйвером виведення України з кризи, якщо її підтримають уряд України, місцеві органи влади і міжнародні фінансові організації. Таку думку висловив експерт з питань економіки, акціонер групи компаній “КВВ Груп” Євген Казьмін.
Як зазначив експерт, кошти від приватизації у 2016-2017 роках не повинні розчинитися в дефіциті держбюджету, а піти виключно на проекти зі стимулювання економічного зростання.
За словами Казьміна, програми можна розділити на кілька напрямів. Перше – стимулювання будівництва доступного житла. У тому числі, для вимушених переселенців. Друге – створення системи державних стимулів з підвищення енергоефективності комунального сектора. Третій напрям – розвиток важливої інфраструктури (доріг, мостів, портів, елеваторів, ліній електропередач і т.і.). При цьому подібні проекти повинні також фінансуватиметься за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій.
“В результаті комплексний ефект може бути дуже відчутним, адже загальновідомо, що створення одного робочого місця в будівництві дає до 5-ти додаткових робочих місць у суміжних галузях”, – зазначив Казьмін.
Що стосується стимулювання житлового будівництва, акціонер “КВВ Груп” нагадав, що в Україні вже діяла державна програма “Доступне житло 70/30”, яка передбачає компенсацію державою 30% від вартості житла (в 2014 році її фінансування було повністю призупинено увазі повної відсутності коштів , – ред). Крім цього існували програма “Молодіжного кредитування” і програма кредитування сільських забудовників “Власний дім”.
У Мінрегіоні розглядають плани відновлення двох перших програм в 2016 році і розраховують закласти на ці цілі з держбюджету близько 2 млрд. грн. і ще додатково 2 млрд. грн. отримати з місцевих бюджетів.
Однак, за словами експерта, у зв’язку з незрозумілою ситуацією з податковою реформою через наявність двох проектів податкових змін, виділення саме таким сум малоймовірно.
За словами Казьміна, державна система стимулів щодо підвищення енергоефективності комунального сектору має переважно орієнтуватися на продукцію вітчизняних виробників. Таким чином розширюється база економічного зростання в Україні. Адже, 75-80% вітчизняного житла вимагає термомодернізації. Істотних зусиль і витрат вимагають також котельні і теплотраси.
“Цього року Європейський банк реконструкції та розвитку має намір виділити 100 млн євро на програми компенсації тіла кредиту при проведенні населенням заходів щодо енергомодернізації житла. Чим хороший цей проект? Він припускає залучення до нього місцевих органів влади, які також повинні виділяти на ці цілі кошти з своїх бюджетів. Поспілкуйтеся з серйозними європейськими експертами – все вам скажуть, що тільки такі комплексні системи стимулів дають значущий економічний ефект “, – підкреслив експерт.
При цьому Казьмін нагадав, що зроблені певні кроки влади щодо спрощення дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві. Зокрема, Верховною Радою прийнято закон про передачу функцій і частини повноважень щодо здійснення архітектурно-будівельного контролю від відповідної Держінспекції органам місцевої влади (закон вступив в дію 1 вересня 2015, – ред).
“Дуже бажано продовжити суттєве спрощення підключення нового житла та інших об’єктів до всіх комунікацій. Переймаючи досвід Євросоюзу, місцева влада повинні поступово брати на себе ці витрати. Децентралізація повинна сприяти поліпшенню бізнес-клімату в країні”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас