Податківці відсудили у УкрСиббанку мільярд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці відсудили у УкрСиббанку мільярд гривень

Казна та Політика
1873
Податківці вимагали від УкрСиббанку платити до держбюджету 1,07 млрд грн. Міжрегіональне головне управління ДФС м.Харкова виграло судовий процес у фінустанови у Вищому адміністративному суді України: ВАСУ рішенням №800 / 64407/13 визнав протиправною переуступку УкрСиббанком кредитного портфеля факторингової компанії «Кей колектив» в 2011-2012 рр. на 1 млрд. грн., і назвав завищеною суму збитків попередніх періодів за підсумком 2012 року в 66,9 млн грн.
«Позиція суду касаційної інстанції обумовлена, на нашу думку, не зовсім правильним розумінням суті факторингових операцій, які відрізняються від продажу товарів, робіт, послуг. Також судом не враховано об’єктивна збитковість операцій з передачі проблемної заборгованості банків», – прокоментував постанову ВАСУ начальник управління суднової роботи і правового супроводу діяльності УкрСиббанку BNP Paribas Group Костянтин Богданцев.
При цьому, він запевнив, що судове рішення не зачіпає господарські відносини банку з факторинговою компанією. «Відповідно для позичальників нічого не зміниться – їх зобов’язання зі сплати заборгованості новому кредитору зберігаються», – запевнив юрист.
І уточнив, що бюджет не дочекається перерахування обумовленого в постанові мільярда гривень. «Виконання такого рішення лише спричинить зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток банку і не потребують додаткової оплати податкових зобов’язань до бюджету», – буквально сказав нам Богданцев.
Водночас небанківські юристи вважають, що постанова ВАСУ може відкрити можливості по оскарженню позичальниками їх кредитних угод.
«Подібні рішення стають все більш поширеними: банки намагаються ухилитися від сплати податків (частіше це роблять прибуткові структури), перекидаючи кредитні портфелі на родинні колекторські структури, а фіскали, яким потрібно наповнювати держбюджет, активно за ними ганяються. І все частіше виграють суди. Такі виграші можуть допомогти позичальникам. Так як обмови факторингу та поступки порушують публічний порядок, то тепер люди можуть активніше оскаржувати їх в судах на цій підставі. І наполягати на поверненні своїх кредитів на баланс УкрСиббанку, попутно домагаючись поблажок при погашенні позик», – запевнив старший партнер адвокатської компанії« Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас