Інтерес Сороса до України навряд чи прискорить приплив інвестицій в країну, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтерес Сороса до України навряд чи прискорить приплив інвестицій в країну, - експерти

Казна та Політика
502
Інвестиційні експерти позитивно розцінюють інтерес американського інвестора-філантропа Джорджа Сороса до України, але скептичні в очікуваннях подальшої активізації інвестиційної діяльності в країні.
Інвестиційний процес швидко не запуститься, упевнений керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен. Причиною цього він називає відсутність інтересу публічної політичної дискусії про державну економічну політику до прискорення такого процесу.
“Це стосується як активістів, так і політичних діячів, задіяних у розробці реформ”, – зазначив він.
Як приклад експерт навів так звану “податкову реформу”, де вже сформований експертний і політичний консенсус про необхідність зниження витрат держбюджету.
На переконання О.Вальчишена, скорочення держвидатків бюджету в українських реаліях є помилковим політичним рішенням, оскільки в економіці знижується і зовнішній, і внутрішній попит.
“Такий підхід (скорочення держвидатків – ред.) помилково виходить з першочергової необхідності зниження рівня податків для відновлення економіки. Це передбачає зниження податкових доходів держбюджету і далі, для збереження кредитоспроможності, скорочення витрат держбюджету. Насправді реалізація такого підходу призведе до гальмування тільки намітилося і ще незначного відновлення економіки. Економіка може знов зануритися в рецесію вже в 2016 році, і ця тенденція викличе потребу в зміні політики “, – пояснив О.Вальчишен.
Виходячи з цього, експерт не бачить швидкого виходу інвестиційної активності з депресивного стану. За його оцінками, обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну в 2016 році складе $2,8 млрд, ВВП зросте лише на 2,7%.
Скупий у своїх оцінках і керівник аналітичного відділу інвесткомпанії “Конкорд Капітал” Олександр Паращій.
“Це (інтерес Дж. Сороса до України – ІФ) хороший сигнал, але про початок масових інвестицій поки говорити рано”, – коротко прокоментував ситуацію експерт.
Крім того, він відзначає, що Фонд Сороса, мабуть, поки побоюється входити до України безпосередньо, оскільки інвестує через місцевий фонд або в локальні проекти, раніше пройшли відбір іншими інвестиційними фондами.
Як повідомлялося, приватний інвестиційний фонд Ukrainian Redevelopment Fund LP, керований Soros Fund Management в інтересах сім’ї Сороса, став одним з “якірних” інвесторів фонду прямих інвестицій Dragon Capital New Ukraine Fund під управлінням компанії “Драгон Капітал” (Київ).
Dragon Capital New Ukraine Fund має намір зосередитися на наданні фінансування українським компаніям на етапі зростання.
Крім того, 18 листопада Ukrainian Redevelopment Fund LP оголосив про намір придбати значну частку акцій у статутному капіталі IT-компанії Ciklum (Київ).
Фонд, зокрема, придбає частку акцій, що належать Horizon Capital, а також неоголошену частина акцій, що належать Majgaard Holdings Ltd. Очікується, що операція буде завершена до кінця 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас