Банки України в жовтні разом з капіталом збільшили ризики по операціях з пов'язаними особами, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки України в жовтні разом з капіталом збільшили ризики по операціях з пов'язаними особами, - НБУ

Кредит&Депозит
596
Норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) по системі банків України зріс з 7,09% у вересні до 9,9% у жовтні, майже досягши мінімально необхідного рівня в 10%, повідомив Національний банк України (НБУ).
“У жовтні регулятивний капітал в цілому по системі банків збільшився на 27,8 млрд грн за рахунок виходу з банківської системи Дельта Банку та збільшення внесків за незареєстрованим статутним капіталом Правекс-Банку”, – пояснює НБУ.
Регулятор підкреслює, що без урахування неплатоспроможних банків норматив Н2 за підсумками жовтня склав 11,7%.
“Крім того, очікується, що до кінця 2015 року ряд банків з першої двадцятки, діагностика яких показала недостатність капіталу, повинен затвердити план врегулювання ситуації”, – відзначає Нацбанк.
У той же час за підсумками жовтня істотно зріс і норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами (Н9) – до 46,36% з 38,6% місяцем раніше при нормативному значенні не більше 25%. Як пояснює НБУ, це відбулося за рахунок зростання показника “Сукупна заборгованість за строковими і простроченими депозитах, кредитах банку щодо пов’язаних осіб” на 19,3 млрд грн.
Нацбанк підкреслив, що веде активну роботу по виявленню операцій з пов’язаними особами, розробляє та затверджує з банками графіки погашення такої заборгованості. Регулятор нагадує, що дає три роки на виправлення ситуації з такими кредитами, враховуючи тривалий термін їх формування.
Серед позитивних результатами жовтня центробанк відзначає зростання миттєвої ліквідності до 70,64% з 61,26% у вересні, поточної – до 80,59% з 69,33% і короткостроковій – до 88,3% з 83,8%.
“В цілому динаміка нормативів говорить про початок стабілізації. Поступове поліпшення достатності капіталу і ліквідності – позитивний сигнал”, – вважають в НБУ.
Як повідомлялося, з 15 травня НБУ зобов’язав всі українські банки до 1 лютого 2016 забезпечити норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) на рівні не менше 5%, до кінця 2017 довести його мінімум до 7%, а ще через рік – повернути його на докризове нормативне значення в 10% і вище.
Банкам з поточним нормативом Н2 на рівні від 7% до 10% поставлено завдання збільшити його до більш ніж 10% до початку 2017 року.
Відносно решти економічних нормативів, які порушили банки у зв’язку з падінням курсу гривні після 6 лютого 2015, Нацбанк вимагав усунути їх до 2017 року, якщо відхилення від нормативу становило до 5 процентних пункту (п. П.). Якщо воно було в діапазоні від 5 до 10 п.п. – До 2018 року, якщо понад 10 п. п. – до 2019 року.
Крім цього, НБУ зобов’язав усі банки надати йому до 1 вересня детальні плани заходів щодо усунення таких порушень, а далі щокварталу звітувати у їх виконанні.
Цією ж постановою Нацбанк затвердив форму складання такого плану заходів, який повинен містити програму капіталізації або реструктуризації, щоквартальні реалістичні графіки приведення значень нормативів до нормативних значень. Встановлено, що план заходів кожного банку буде погоджувати правління НБУ.
Регулятор також вирішив не застосовувати заходи впливу до банків, які порушили економічні нормативи через девальвацію гривні після 6 лютого цього року, за наявність збитків, пов’язаних з переоцінкою рахунків в іноземній валюті та банківських металах і формуванням резервів, а також за збільшення частки негативно класифікованих активів до 10% і більше від загальної суми активів, за якими має оцінюватися ризик та формуватися резерв.
Раніше повідомлялося, НБУ з 26 лютого цього року і на період до 2019 року ввів для банків ряд послаблень у зв’язку з падінням курсу гривні після 6 лютого, зокрема, відмовився від застосування заходів впливу за порушення економічних нормативів мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1), Н2, нормативів поточної ліквідності (Н5), короткострокової ліквідності (Н6), максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), великих кредитних ризиків (Н8), максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9), максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам (Н10), ліміту загальної короткої відкритої валютної позиції.
Разом з тим таке послаблення вимог доступно при дотриманні банками ряду умов, зокрема, дотримання нормативів Н7, Н8, Н9, Н10 на дату укладення договору / здійснення операції. Крім цього, на послаблення вимог не зможуть розраховувати банки, що не мають прозорої структури власності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас