МВФ повідомив, що очікує від України в питанні реструктуризації боргу перед РФ на $3 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ повідомив, що очікує від України в питанні реструктуризації боргу перед РФ на $3 млрд

Казна та Політика
3071
Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що влада Росії та України розпочнуть прямі переговори з реструктуризації єврооблігацій на $ 3 млрд, погашення яких настає в кінці грудня 2015 року.
“Під час нещодавньої зустрічі між президентом РФ Володимиром Путіним і директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард російська сторона коротко виклала пропозицію як в рамках програми Фонду (програма розширеного фінансування EFF – ред.) полегшити боргову і фінансову ситуацію в Україні. Як ми вже говорили, ми очікуємо, що влада Росії та України обговорять це питання прямо “, – повідомили в прес-службі МВФ.
Як повідомлялося, 16 листопада російська сторона запропонувала реструктуризувати борг України за вказаними єврооблігаціями на три роки.
“Ми готові піти на те, щоб цього року взагалі не отримувати ніяких грошей, а в наступному році отримати мільярд, в 17-му – ще мільярд і в 18-му – ще мільярд”, – сказав російський президент за підсумками форуму G- 20 в турецькій Антальї.
За його словами, МВФ намагався умовити Росію перенести платежі з боргу України на 2016 рік.
Нагадаємо, в жовтні утримувачі 13 з 14-ти випусків єврооблігацій України на загальну суму $ 14360000000 і EUR0,6 млрд підтримали їх реструктуризацію. Вона передбачає обмін 80% суми на нові єврооблігації з пролонгацією терміну погашення на чотири роки і 20% – на державні деривативів, виплати за якими в 2021-2040 роках будуть залежати від темпів зростання ВВП. Нові суверенні єврооблігації були випущені 12 листопада на загальну суму $11,95 млрд з погашенням в 2019-2027 роках під 7,75% річних, а державні деривативи – на $2,92 млрд.
Згоди не було отримано лише за “російським” євробондами, викупленим Фондом національного добробуту (ФНБ) РФ в кінці 2013 року. Росія до останнього часу наполягала на погашенні всієї суми боргу, як офіційного, а не комерційного боргу, погрожуючи в іншому випадку звернутися до суду. У свою чергу прем’єр України Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що Київ готовий до судових розглядів з Москвою в разі відмови останньої від реструктуризації на загальних умовах.
Питання класифікації зазначеного боргу планує також розглянути Міжнародний валютний фонд, діючі правила якого забороняють фінансувати країну при відмові її від обслуговування офіційних боргів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас