Банкіри назвали дату, коли українцям зможуть відновити кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри назвали дату, коли українцям зможуть відновити кредитування

Кредит&Депозит
2100
Українські банки зможуть відновити кредитування не раніше четвертого кварталу 2016 року, вважають банкіри.
“За умови, що надалі не буде ніяких економічних потрясінь, ескалації конфлікту на Донбасі, а необхідні кроки з реформування основних сфер будуть зроблені, остаточного відновлення фінансової системи, а відповідно і кредитування, можна буде очікувати ближче до кінця 2016 року”, – сказала голова правління банку “Кредит Дніпро” Олена Малинська.
При цьому вона зазначила, що позитивні тенденції на ринку кредитування вже намічаються: стабільно працюючі банки поступово зміцнюють свої “подушки” ліквідності за рахунок зростання депозитної бази і готові підтримувати фінансуванням найбільш перспективні галузі, які здатні генерувати прибуток, такі як торгівля, послуги, АПК, IT.
“Для того щоб вийти на обсяги кредитування, що існували в докризовий період, крім поліпшення фінансових показників, ринку необхідно переорієнтуватися на нові формати роботи, відновити якість існуючих кредитних портфелів. Також вкрай необхідні рішення на законодавчому рівні, що стосуються захисту прав кредиторів. Крім рішень, що стосуються банківського сектора, потенційні інвестори, в тому числі й українські банки, зацікавлені в тому, щоб почуватися захищеними на всіх рівнях. Для цього також необхідне реформування судової системи, впровадження і реалізація антикорупційних ініціатив”, додала О. Малинська.
Аналогічної точки зору дотримується і перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін. “Якщо не брати до уваги поодинокі банки і разові видачі, то як ринкову тенденцію ми побачимо початок кредитування не раніше останнього кварталу 2016 року”, – сказав він.
При цьому банкір зазначив, що відновити кредитування зможуть лише ті банки, які до цього періоду завершать розчищення своїх балансів від проблемних активів, зможуть сформувати під них резерви та виконають нормативи щодо капіталу у відповідності з вимогами регулятора на цей період. Істотними умовами відновлення кредитування також є зниження регулятором ставки рефінансування та поповнення акціонерами статутних фондів банків. Крім того, важливим фактором для відновлення кредитування є стабільність на валютному ринку.
Голова наглядової ради Укрінбанку Володимир Клименко вважає, що українські банки зможуть відновити кредитування не раніше 2017 року. “Українські банки зможуть почати нарощувати кредитні портфелі з відновленням економічного зростання – не раніше 2017 року”, – сказав він.
За словами банкіра, для більшості банків рішення про відновлення буде зумовлене збереженням позитивної тенденції притоку депозитів у банківську систему, що дозволить банкам збільшити ліквідність. Повноцінне кредитування може початися тільки після нарощення капіталізації банків у зв’язку з формуванням резервів під кредитні ризики та розчищення портфеля проблемних кредитів, додав банкір.
В.Клименко вважає, що в даний час високі курсові ризики, низька платоспроможність клієнтів і висока вартість ресурсів є основними причинами, які негативно впливають на кредитну активність банків.
Голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик вважає, що потенційні можливості для активізації на ринку мають споживче кредитування та мікрокредити для бізнесу, а для більш масштабного кредитування у банків немає довгострокової ліквідності та інструментів якісного контролю ризиків. Крім того, в умовах рецесії економіки і, як наслідок, дуже низького рівня споживання продуктів і послуг, рентабельність бізнесу, за винятком аграрного сектора, істотно знизилася і не дозволяє юридичним особам залучати кредити за поточними ставками 23-27%.
“Ринок споживчого кредитування, хоч і є високоризиковим, однак дозволяє фінансовим установам отримати високий рівень процентного та комісійного доходу за ефективною ставкою кредитування від 50-60% і високооборотних активах. Споживче кредитування – це та оперативна фінансова терапія”, яка може дозволити банківському сектору вижити в нинішніх умовах”, – зазначив банкір.
За його оцінкою, передумовами початку відновлення кредитування є завершення очищення банківської системи, істотне збільшення ліквідності банківської системи, що може статися з поверненням в Україну іноземного інвестора, що дасть можливість наповнити банківську систему ресурсами і зміцнити курс гривні, а також практична реалізація заходів щодо захисту прав кредиторів.
Експерти вважають, що в перспективі банки істотно посилять вимоги до потенційних позичальників. “Банки будуть істотно посилювати вимоги до потенційних позичальників, що дозволить їм підвищити свою стесостійкість на випадок нових потрясінь на фінансовому ринку”, – сказав В.Клименко.
“Вимоги до потенційних позичальників зростуть в рази. В першу чергу, значно посилиться контроль за видачею кредитів пов’язаним особам. По-друге, в банках завершується робота з перегляду основоположних факторів ризику. По-третє, ломбардне кредитування зійде нанівець. І, по-четверте, зросте роль кредитного бюро. Все це й низка інших новацій будуть покликані на ранніх доступах відсікати несумлінних позичальників”,- сказав В.Юткін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас