Українські "Універ" і "Драгон Капітал" купують частку Московської біржі в "Українській біржі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські "Універ" і "Драгон Капітал" купують частку Московської біржі в "Українській біржі"

Фондовий ринок
338
“Московська біржа” (РФ) 16 листопада підписала угоду про продаж пакета акцій ПАТ “Українська біржа” спеціально створеному іноземному підприємству, підконтрольному українським інвестиційним компаніям “Драгон Капітал” і “Універ Капітал” (всі – Київ).
“Тепер регулятор повинен погодити угоду. Після цього ми запропонуємо істотну частку в капіталі біржі всім учасникам ринку … Два учасника ринку нехай навіть з числа найбільших, не повинні володіти контрольним пакетом біржі”, – наводиться в повідомленні коментар президента інвестиційної групи “Універ” Тараса Козака.
За його словами, покупці зацікавлені в тому, щоб біржа мала максимальний пакет у вільному обігу. “З часом я не виключаю і проведення SPO”, – додав Т.Козак.
Він зазначив, що покупці готові до відповідного діалогу з державою, іноземними інституційними і стратегічними інвесторами.
Вартість угоди в повідомленні не уточнюється.
Т.Козик пояснив тривалість укладання угоди з боку “Московської біржі” необхідністю отримання цієї публічною компанією формальних погоджень на внутрішніх рівнях і з зовнішніми консультантами.
За його словами, через вимоги продавця про оплату акцій у вільно конвертованій валюті та діючих обмежень для українських юросіб покупцем, за угодою, виступає спеціально створена іноземна компанія SPV.
“У периметр операції також входить повний викуп “Українського біржового холдингу”, який володіє більше 20% акцій” Української біржі”, – наголошується в повідомленні.
Глава інвесткомпанії “Драгон Капітал” Томаш Фіала раніше відзначав, що “Драгон” і “Універ” діють спільно в угоді з викупу частки “Московської біржі” в “Українській біржі”.
Як повідомлялося, наглядова рада групи “Московська біржа” (МБ, РФ) 23 вересня схвалила пропозицію менеджменту по стратегії виходу з активів в Україні.
Раніше про намір викупити частку МБ в ПФТС у розмірі 50% + 1 акція українського регулятора проінфомували компанії “Фаворит” та “Інвестиційний капітал Україна” (ICU), а частку в УБ в 43,084% – “Драгон Капітал” і “Універ Капітал” ( всі – Київ).
Питання про викуп у московського акціонера частки в українських фондових майданчиках загострився після набрання чинності з 28 червня 2015 закону “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”. Згідно з документом, ліцензіати можуть бути позбавлені ліцензій у разі контролю за їх діяльністю з боку резидента країни, що здійснює збройну агресію проти України.
Обидві фондові майданчики підпадають під норми закону, оскільки МБ є їх основним акціонером.
На початку жовтня НКЦПФР обнулила ліцензію ПФТС, тоді як рішення по відношенню до української біржі не приймалося.
УБ заснована 15 травня 2008 провідними учасниками українського ринку цінних паперів спільно з російською фондовою біржею РТС. Торги вона почала в березні 2009 року і першою запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок РЕПО, розрахунки через центрального контрагента і терміновий ринок.
Біржа за підсумками 2014 року отримало 5273000 грн чистого прибутку проти 1,592 млн грн чистого збитку роком раніше. У результаті її нерозподілений прибуток зріс в 17,1 рази – до 5,6 млн грн.
Загальний торговельний оборот на біржі за підсумками 2014 склав 8,56 млрд грн.
АТ “Фондова біржа ПФТС”, засноване в 1996 році, один з найбільших організаторів торгів цінними паперами в Україні. Станом на початок 2015 членами біржі були 112 професійних учасників ринку цінних паперів. Індекс ПФТС з 1997 року є офіційним індексом України в S&P Emerging Markets.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас