Не рентою єдиною: чи перейде питання рентних платежів із політичної площини в економічну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не рентою єдиною: чи перейде питання рентних платежів із політичної площини в економічну

Енергетика
261
Цього тижня депутати так і не зуміли вирішити одне з найболючіших питань для українського енергоринку – чи буде знижено ренту для вітчизняних газовидобувників. Спроби його рішення вже переросли у відкрите політичне протистояння між фракцією «Батьківщина» Юлії Тимошенко і урядом Арсенія Яценюка, представника «Народного фронту». Причому обидві сторони апелюють до народу: «Батьківщина» стверджує, що при зниженні ренти з’явиться можливість знизити і тарифи на газ для населення, Яценюк – що при цьому зниженні країна позбудеться коштів на виплати субсидій тому ж населенню.
Провести зустріч не вдалося, на нинішньому пленарному тижні Верховна Рада тричі переносила розгляд законопроекту №2835 про зниження ренти при видобутку природного газу. Депутати розійшлися в думках, чи знижувати ренту для всіх компаній – і для приватних, і для державних – чи тільки для когось одного.
«У нас тепер є тиждень часу, щоб узгодити всі позиції, і є всі шанси прийняти закон не для окремих приватних компаній, а для всього сектору економіки, який сьогодні забезпечує 20 млрд кубів газу для України», – сказав депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.
Однак у п’ятницю віце-спікер Андрій Парубій розпустив парламент до 24 листопада, значить, у депутатів з’явився додатковий тиждень для пошуку компромісів. Депутатам дуже важливо прийняти це рішення, оскільки від нього безпосередньо залежить формування бюджету, його дефіцит і обсяг субсидій.
Ломка схем
Такої високої ренти немає ніде в світі. Але перед Яценюком стояла задача, яку МВФ озвучує вже останні років 10: навести порядок на газовому ринку і скоротити бюджетні вливання в НАК «Нафтогаз України». На цьому тлі активізувалася інформаційна кампанія, спрямована на боротьбу з «газовими олігархами».
Але мало просто видобути газ – його треба вигідно продати. Рента стала своєрідним механізмом розчищення ринку – завдяки її підвищенню було зламано одну зі старих схем.
Приватні газовидобувачі намагаються продавати газ виключно промисловості, тому що вона платить за ринковими цінами. Тому наприкінці кожного місяця в стінах ПАТ «Укртрансгаз» спостерігалося паломництво газотрейдерів, які поспішали забронювати місце «в трубі», щоб саме свій газ продати конкретному підприємству. З директором підприємства попередньо досягалася домовленість, що він укладає контракт і купує газ тільки у цієї фірми.
Після оплати цього газу директор отримував в якості «подяки» свій обумовлений відсоток. А оскільки реальна собівартість видобутку газу і показана газодобувачами в звітах – найчастіше зовсім різні цифри, «газовим олігархам» вистачало грошей і на «подяку», і на підтримку свого бізнесу, і на збільшення своїх рахунків.
Більше того, іноді деякі добувачі контрактували навіть більше, ніж видобували самі. Просто необхідний для обсягу газ вони купували у ПАТ «Укргазвидобування» за внутрішньоукраїнською ціною, а продавали, відповідно, за ринковою. Або просто не виконували контракт, і НАК «Нафтогаз України» змушений був терміново покривати відсутнє постачання зі своїх резервів.
Дивно, але із введенням підвищеної ренти для приватників і ПАТ «Укргазвидобування» коридори «Укртрансгазу» спорожніли. Справа в тому, що рента платиться відразу ж при видобутку, і при такому високому її рівні «на бізнес» практично нічого не залишається. До того ж уряд зобов’язав усіх газовидобувників і трейдерів формувати страхові запаси в сховищах, щоб спільно з «Нафтогазом» нести відповідальність за газовий баланс країни. Страховий запас має почати формуватися з 1 січня 2016 року, і поки що тривають консультації уряду і газовиків про обсяги та умови його створення.
Підкосило всіх
Уряд запланував у 2015 році зібрати з них 24,5 млрд грн і направити на субсидії населенню. За грубими підрахунками, з «Укргазвидобування», яке видобуває 14,5 млрд куб. м газу на рік, планувалося отримати близько 15 млрд грн, і ще близько 10 млрд грн – з інших видобувачів, на яких припадає близько 6 млрд куб. м газу.
Різниця в сумах ренти пояснюється тим, що у приватників і держкомпанії різна ціна газу, з якої стягується рента. «Укргазвидобування» платить ренту в 70% з ціни, за якою в неї купує газ «Нафтогаз України», це 1590 грн за 1000 куб. м. А приватники платять ренту з ціни, встановленої ще НКРЕКУ, це – 6600 грн за 1000 куб. м. При такій ціні збори від ренти в 55% значно більші, ніж від ренти в 70%, яку платить «Укргазвидобування». Все таки приватники і добувають менше», – коментує Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій.
В «Укргазвидобуванні» вже заявили, що при ренті в 70% і ціні на нафту $40 за барель у 2016 році видобуток упаде до 12,4 млрд куб. м. Адже через зниження цін на нафту паралельно знизилися і ціни на вироблені компанією нафтопродукти та скраплений газ, реалізація яких дозволяла фінансувати поточну діяльність «Укргазвидобування».
Приватні газовидобувачі, які знаходяться під контролем провідних олігархів України – Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа, Вадима Новинського, Віктора Пінчука, Ігоря Коломойського, Олександра Онищенка, Миколи Злочевського – офіційно не заявляли про прогнози падіння видобутку і свої втрати при нинішній ренті. Їх позицію якраз і озвучує «Батьківщина» і Юлія Тимошенко. І пов’язує вимогу про зниження ренти з необхідністю зменшення тарифів на газ для населення. Хоча приватники до постачання газу населенню не мають відношення.
Спочатку Кабмін навіть погодився з «Батьківщиною» в обмін на відмову знизити тарифи. У парламентський комітет із ПЕК надійшла урядова поправка, що для «Укргазвидобування» рента залишається на рівні 70%. Потім Юрій Луценко озвучив позицію фракції «Блок Петра Порошенка», що ренту для «Укргазвидобування» треба знижувати, починаючи з квітня 2016 року. Усі поправки парламентом було провалено, і тоді «Батьківщина» почала вимагати рівних умов для всіх.
«Для чого знижувати ренту із квітня? Щоб до квітня «Укргазвидобування» було оголошено банкрутом? Сенс зниження ренти не тільки у зниженні тарифів для населення, це реальний порятунок від банкрутства «Укргазвидобування». Якщо подивитися звіт компанії, то в них 6,5 млрд грн невиплачених платежів за рентною платою з 15 млрд грн. Майже заморожено всі свердловини, нових розроблень не ведуть узагалі, – пояснює позицію фракції Сергій Соболєв. – Якщо залишиться рента 70%, у наступний рік вони входять із ситуацією, коли різко знижується видобуток на державних родовищах. Тому тут стоїть питання: а кому треба чекати до квітня 2016 року? Для приватних компаній рентна плата зменшується відразу ж».
У пошуках компромісу
«Ну $1 млрд за сьогоднішнім курсом – це весь рентний збір за рік, який заплановано відправити на субсидії, – 24,5 млрд грн. За перше півріччя вдалося отримати 10 млрд грн, тож говорити про $1 млрд, мабуть, не варто. Але мені доводилося чути інформацію, що навіть із цих зібраних грошей на субсидії пішло тільки 650 млн грн. Можливо, це застаріла статистика. Нині люди почнуть масово отримувати платіжки за тепло, і потік за субсидіями збільшиться, а з ними зросте і сума, яку виділяють на це», – каже Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин.
На сьогодні субсидії отримали трохи більш як 4 млн сімей, із надходженням платіжок за тепло їхня кількість може збільшитися до 15 млн. За словами Дмитра Марунича, у проекті бюджету на 2016 рік суму на субсидії збільшено до 40 млрд грн, і де брати ці гроші, в уряді поки що уявляють дуже смутно. Уже йде скорочення фінансування МОЗ та Міносвіти навіть порівняно з 2015 роком, тож висока рента – єдине джерело.
Чи знизяться тарифи на газ для населення за зниження ренти? Експерти Forbes стверджують, що прямої кореляції цих показників немає. В принципі при розрахунку тарифів десь існує і складова ренти, на її частку припадає близько 15%, каже Марунич. У «Батьківщині» вважають, що цей відсоток вищий – 20,5%. Але ж газові тарифи пов’язані не тільки з рентою, у них ще чимало складових – той же імпортний газ, який теж іде на потреби населення і теплокомуненерго.
«Тарифи узгоджено з МВФ та іншими фінорганізаціями, які кредитують Україну. За нинішніми тарифами розраховується весь бюджет, і поки зовнішні кредитори не дадуть згоду на зниження тарифів, про жодне зниження не може йти мови», – каже Марунич.
НАК «Нафтогаз України» вже почав переговори з МВФ про зниження верхнього тарифу для населення в разі спаду ціни імпортного газу нижче за $209 за 1 тис. куб. м. Нещодавно про це повідомив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв: «Коли в нас ціна імпорту опуститься нижче за $209, то в уряду виникне можливість, якщо на це буде згода МВФ, ці 7188 грн за 1 тис. куб. м газу можна буде опускати». Також він повідомив, що за підсумками січня буде вивчено реальне споживання газу населенням. На основі цих показників імовірне коригування пільгових обсягів газу для населення. Сьогодні воно становить 1200 куб. м на 6 місяців.
В Україні сьогодні газ видобувають державна компанія «Укргазвидобування», приватні компанії вітчизняних олігархів і за договором про спільну діяльність, де те ж «Укргазвидобування» і ті ж приватні компанії олігархів працюють разом.
Пропозиція парламенту в особі фракції «Батьківщина» – знизити ренту для «Укргазвидобування» і приватників до 29% для видобутку на глибині до 5000 метрів і до 14% – на глибині понад 5000 метрів. Пропозиція уряду – приватникам ренту знизити, а «Укргазвидобуванню» і підприємствам спільної діяльності залишити на рівні 70%. В обох сторін є два тижні, щоб зібратися і знайти компроміс, яке соціальне навантаження готові нести «газові олігархи» і який рівень прозорості готовий забезпечити уряд при розподілі цієї ренти на субсидії.
Інна Коваль, Дарія Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас