Нові правила кредитування: Експерт розповів, яким має бути ідеальний позичальник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила кредитування: Експерт розповів, яким має бути ідеальний позичальник

Кредит&Депозит
3516
Нові правила кредитування та оцінки ризиків, які були розроблені Національним банком України в листопаді 2015 року, ставлять перед позичальниками низку вимог, яким вони повинні відповідати для того, щоб їм видали кредит.
Про ці та інші нововведення кредитування розповів керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprima Lex Віктор Мороз.
“Ідеальний позичальник (фізична особа) — це той, хто має реальне виробництво. Він не надає послуги, а виробляє товари, продукцію. Це позичальник, від якого можна отримати інформацію про мету кредиту, яка буде зрозумілою, і банку не доведеться думати про настання дефолту найближчим часом, стосовно такого позичальника”, — роз’яснив експерт.
Що стосується юридичних осіб, які працюють у сфері надання послуг, то в переговорах з банком можуть виникнути певні проблеми. Це пов’язано з тим, що у сфері послуг складно спрогнозувати доходи й, відповідно, прорахувати, чи зможе такий позичальник своєчасно розраховуватися з банком.
“Сфера надання послуг досить ефемерна, і будь-який бізнес-план, який представлений банку для отримання такого кредиту, — досить суб’єктивний, і може бути просто не виконаний. Все тому, що сфера послуг не може прив’язуватися до реальних показників, до реального обсягу продукції, яка буде вироблена, вона залежить від низки чинників, які складно прорахувати”, — сказав Мороз.
Визначити ідеального позичальника серед фізичних осіб можна за низкою факторів. До них експерт відніс постійне місце проживання і місце роботи, наявність позитивної кредитної історії, відсутність прострочень по виплатах попередніх кредитів.
“Крім того, фізична особа мусить чітко роз’яснити, для чого їй потрібна запитувана сума кредиту і яким чином вона збирається його погашати. Тут, я думаю, будуть вимагати не тільки довідку про заробітну плату, яку всі ми знаємо, в Україні можна купити, але і певну інформацію, що підтверджує реальні доходи і витрати”, — підсумував експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас