Як в Україні змінилися правила автокредитування (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні змінилися правила автокредитування (інфографіка)

Кредит&Депозит
1974
Претендентів на покупку авто за допомогою автокредиту стає менше, говорять банкіри.
«З початку 2015 попит на автокредити виріс приблизно на 15 відсотків (це можна порівняти з темпами зростання продажів нових автомобілів). Але якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то ми побачимо падіння продажів як нових авто, так і автокредитів – десь на 75 відсотків », – повідомив головний економіст відділу по роботі з автосалонами UniCredit Bank Олександр Мурзін.
Але трагедії з цього банкіри не роблять, і пояснюють тенденцію загальною ситуацією в країні. «На ринок автокредитування вплинула вартість ресурсної бази, політична та економічна ситуація в країні, курс валют, фінансовий стан населення», – зазначив нам директор департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Валерія Малахова.
У міру стабілізації ситуації на авторинку, автолюбителям обіцяють і збільшення числа кредиторів, і нові програми. Орієнтовно це повинне відбутися в другій половині 2016 року.
У наші ж дні, щоб пропонувати людям позики за більш-менш прийнятними ставками, кредитори стали активніше співпрацювати з автосалонами, зацікавленими в продажах іномарок.
Частина процентної ставки перекладається з позичальників на них. «На сьогоднішній день практично 80 відсотків продажів автокредитів припадає на спеціальні партнерські програми фінансування покупки автомобілів», – підтвердив Олександр Мурзін.
Зазвичай такі проекти створюються під конкретні автосалони і замкнуті на один- два банки і страхові компанії. Водієві пропонуються більш лояльні умови фінансування, але йому доводиться погоджуватися на обслуговування у фінустановах-партнерах.
«Специфіка таких пропозицій полягає в тому, що імпортер / продавець авто компенсує банку певний відсоток від вартості автомобіля, який надалі йде на зменшення процентної ставки для позичальника», – пояснив ситуацію Мурзін.
Саме завдяки цьому вартість автокредитів цього року не підскочила до 28-30 відсотків річних, як фінансисти побоювалися на початку року і після різкого підвищення облікової ставки Нацбанку (з 19,5 відсотків до 30 відсотків). Позики на машини подорожчали лише на 3 відсотки річних.
«З початку року ставка зросла з 20 відсотків до 23 відсотків річних, що в свою чергу пов’язано зі зростанням вартості ресурсної бази. Разова комісія складає 2 відсотка від суми кредиту », – уточнила Валерія Малахова. Щомісячна комісія, що сплачується при внесенні кожного кредитного платежу, залишилася не при багатьох кредитів. Але там, де є, звичайно не виходить за рамки 0,2-1 відсотка.
По-різному фінансисти міняли вимоги за розміром мінімального початкового внеску, який автомобілісти вносять своїми грошима. В одних банків він залишився на рівні 25-30 відсотків, а в інших – виріс до 40 відсотків. У деяких випадках водіїв намагаються простимулювати на більш суттєві аванси: якщо людина вносить своїми коштами 50-60 відсотків вартості машини, то їй на 0,5-1 відсоток знижують кредитну ставку.
Немає єдиної позиції у банкірів і з приводу термінів фінансування. Деякі банки скоротили їх до п’яти років, хоча вистачає і кредиторів строком автопрограм до семи років.
При цьому підходити до оцінки позичальника в цьому році стали ще суворіші. Від нього вимагають довідку про високу білу зарплату і перевіряють організації, які її видали.
Банкіри розповідають, що після різкого зростання курсу долара в цьому році і відповідного підвищення вартості обслуговуваних авто, у багатьох позичальників стали виникати фінансові проблеми.
У першу чергу з покупкою нових полісів КАСКО, що подорожчали втричі слідом за валютою. А це обов’язкова умова для всіх без винятку автокредитів.
Якщо ще в минулому році середній рівень відмов у наданні автокредитів становив порядку 40 відсотків, то в цьому він підскочив відразу до 60 відсотків (хоча бувають і винятки – деякі банки відсівають до 15 відсотків заявок на позики).
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас