Європа без кордонів? Що дасть українцям безвізовий режим з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа без кордонів? Що дасть українцям безвізовий режим з ЄС

Казна та Політика
8631
Сьогодні Верховна Рада знову спробує ухвалити закони, необхідні для введення безвізового режиму з ЄС.
Єврокомісія вже в грудні прийме рішення про те, чи готова Україна до скасування віз і чи можна ввести безвізовий режим в 2016 році.
Прийнято вважати, що якщо безвізовий режим буде введений, це відкриє нові можливості для пересічного українця.
Здавалося б, біометричний паспорт – все, що потрібно для подорожі в будь-яку країну шенгенської зони. І ніякого оформлення віз, очікування, відмов. З іншого боку, безвізовий режим не вирішує питання добробуту громадян країни, а з урахуванням курсу валют стає ясно, що в “Європу без кордонів” українці масово не кинуться. Але для тих, хто і так подорожує, безвізовий режим помітно спростить цей процес.
Всі документи, крім біометричного паспорта, є не обов’язковими, а рекомендованими, ви можете їх не оформляти. Все ж, співробітники прикордонної служби мають повне право вимагати один з перерахованих вище документів, і, у разі їх відсутності, відмовити у в’їзді. Тоді ви повинні будете отримати на руки письмово обґрунтовану відповідь на спеціальному бланку. До нього додається опис всіх прав і можливостей громадянина опротестувати відмову в судовому порядку.
Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін називав безвізовий режим з ЄС одним з пріоритетів для країни зараз.
“Якщо ми вибрали повноцінну інтеграцію в ЄС, а ми її дійсно вибрали, то безвізовий діалог є лакмусовим папірцем усіх наших з вами дій на шляху до Європейського Союзу”, – заявив Клімкін.
Однак, на думку політолога Ярослава Макітри, до питання лібералізації візового режиму прикута дуже велика увага, хоча він далеко не найважливіший у відносинах України та ЄС.
“Я погоджуюся з тезою, що дуже велика увага прикута до цього питання, це дуже часто подається як панацея для України, але це абсолютно не так. Це один з пунктів важливих, що не менше і не більше, але, на мою думку, далеко не найважливіший у відносинах України з ЄС “, – сказав політолог.
Втім, якщо говорити про практичну користь безвізового режиму для кожного українця, то, перш за все, вона полягає в тому, що їздити в країни Євросоюзу стане простіше і дешевше, нехай і не всі зможуть це собі дозволити, зазначив Макітра.
Зокрема, безвізовий режим спрощує цілий ряд бюрократичних бар’єрів в отриманні візи, дозволяє уникнути випадків відмов і обмежень на в’їзд. Крім того, за візу більше не потрібно буде платити 35 євро.
“Безвізовий режим українцям потрібен з однієї простої причини – це спрощує можливості пересування, у тому числі щодо роботи, відпочинку, навчання і цілого ряду інших необхідних речей”, – сказав Макітра, – “Для громадян це серйозна можливість отримати більш якісну освіту, медицину, більше заробити грошей і т.і., якщо підходити виключно з практичної точки зору “.
Безвізовий режим значно спростить поїздки не тільки для туристів, але для студентів, науковців, учасників конференцій, семінарів тощо, вважає політолог, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.
“Він дасть можливість подорожувати без віз на термін до трьох місяців. Звичайно, це візи, які не дають можливості працювати, але можливості поїздок, як туристичних, приватних, наукових і т.і.”, – сказав Гарань, – “Це полегшує і для бізнесу зв’язку, причому не тільки для крупного, але і для малого бізнесу “.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас